Éjjel is közlekedik majd a londoni metró a hét két napján

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 16. 12:16

A szakszervezet és a munkáltató között elhúzódó és sztrájkba torkolló viták miatt a tervezettnél egy évvel később, péntektől megkezdi működését az éjszakai metró Londonban.

Elsőként a Central és a Victoria vonalon indul meg az éjszakai üzem, amelyet ősszel kiterjesztenek a Jubilee, a Northern és a Piccadilly vonalra is. Az utasok péntekenként és szombatonként közlekedhetnek az éjjeli órákban is, a többi napon megmarad a normál üzemmód.

 

A londoni metró naponta mintegy négymillió utast szállít, a hálózat több mint 400 kilométeres és 270 állomása van.

Sadiq Khan polgármester hangsúlyozta, hogy London "24 órás város", amely soha nem pihen, az éjszakai metró pedig további lendületet ad majd a gazdaságnak. A Transport for London emlékeztetett arra, hogy 2000 óta 70 százalékkal nőtt a metró utasainak száma péntek és szombat esténként, így mindenképp szükség volt az éjszakai járatok bevezetésére. "London a színházi világ fővárosa, fantasztikus koncertjeink vannak, itt működik a világ néhány legjobb étterme és szállodája. Muszáj összekötni ezeket a pontokat. Ötből négy turista a kulturális lehetőségek miatt utazik ide, az nem lehet, hogy aggódniuk kelljen a hazajutás miatt" - érvelt Sadiq Khan.

A polgármester egyébiránt még az idén tisztséget hoz létre a város éjszakai működésének irányítására. Az "éjszaka cárjának" - ahogy a brit sajtó nevezi - az lesz a feladata, hogy kiegyensúlyozza a vállalkozások, a munkavállalók, a lakosok és a szórakozni vágyók igényeit. Hasonló poszt létezik már Párizsban, Toulouse-ban és Zürichben, a legismertebb példa azonban Amszterdam, amelynek 2013 óta van éjszakai polgármestere.