Egyenesen a Dolomitok lejtőire viszi a síelőket egy új éjszakai vonat

Forrás: turizmus.com

 2023. november 21. 12:32

A fenntarthatóság jegyében új turisztikai járatokat készül indítani az FS olasz állami vasúttársaság, az első Rómából Cortina d’Ampezzóba közlekedik a téli hónapokban.

December 15-től luxus éjszakai vonat közlekedik Rómából Cortina d’Ampezzo híres síparadicsomába. A Ferrovie dello Stato (FS) olasz állami vasúttársaság új „turisztikai útvonalát” a tervek szerint több is követi majd.

A Roma Termini pályaudvarról a Calalzo-Pieve di Cadore–Cortina d’Ampezzo állomásra közlekedő járat több más síterepre igyekvőt is pole-pozícióba juttat, mivel ez a fő érkezési pont sok, a Dolomitokba tartó turista számára – írja a Euronews.

Az Espresso Cadore elnevezésű vonat ezen a télen várhatóan minden péntek este elindul, és szombat reggel érkezik meg a lélegzetelállító látványt nyújtó hegyek közé. A vonaton összesen 220 férőhely van, az utasok első és másodosztályú, kétszemélyes kocsikba vagy négy- és hatszemélyes hálókocsikba válthatnak jegyet.

A vonaton étteremkocsi és egész éjjel nyitva tartó bár üzemel majd. A kerékpárok és sílécek számára tároló- és töltőhelyet is igénybe lehet majd venni, sőt az utasok síbérletet is vásárolhatnak, vagy az e-bike-kölcsönzést is elintézhetik a fedélzeten.

A vonathoz a 80-as és 90-es években használaton kívül helyezett vasúti kocsikat hasznosítottak. Az FS szerint ezek dizájnja olyan egyedülálló élményt nyújt majd, amilyenre eddig nem volt példa az olasz vasúti közlekedésben.

Rómából a Dolomitokba utazhatunk egy új éjszakai vonattal

Fotó: 123rf.com

A vasúttársaság luxus és retró vonatokat is közlekedtet az ország több népszerű és kevésbé ismert útvonalain. A tervezett turistavonatoknak (Treni Turistici Italiani) három különböző kategóriája lesz a luxusvonatoktól a lassabb tempójú regionális vonatokig. A kezdeményezés célja, hogy a vonatutak – a fenntarthatóság jegyében – a szabadidős utazások szerves részévé váljanak.

Egy másik útvonal szintén Rómát köti majd össze a bazilicatai Metaponto romjaival és a dél-olaszországi Reggio Calabriával. De Milánóból is indul új járat a toszkán kikötővároson, Livornón keresztül Genovába. Ezek és más útvonalak 2024-ben nyílhatnak meg.