Elcsúszott a múzeumban és tönkretett egy értékes festményt egy tajvani diák

Forrás: MTI

 2015. augusztus 25. 11:41

Egy üdítőitallal a kezében megbotlott egy múzeumban és nekiesett Paolo Porpora olasz barokk festőművész egyik festményének egy 12 éves tajvani diák, súlyosan megrongálva a 1,5 millió dollár (394 millió forint) értékű műalkotást.

A The Face of Leonardo, Images of a Genius című tajpeji kiállításon megbotló 12 éves diák megpróbálta visszanyerni egyensúlyát, ám átesett a festményeket elkerítő korláton és ökölnyi lyukat vert a 350 éves, virágokat ábrázoló csendéletben.

A kiállítás szervezői közölték, hogy nem fogják kifizettetni a helyreállítás költségeit a gyermek családjával, a festmény, amely egy magángyűjtemény része, biztosítva volt - adta hírül a tajvani média.

 

A kiállítás, amely Leonardo da Vici és kortársainak műveit mutatja be a tajvani közönségnek, a világ legnevesebb magángyűjteményeiből 55 festményt hozott Tajvanra. "Valamennyi festmény valódi, nagyon ritka és értékes. Ha bármelyik mű megsérül, akkor a kár örök lesz" - közölték a kiállítás szervezői, hozzátéve, hogy először fordult elő, hogy egy tajvani kiállításra kölcsönzött műalkotásban kár keletkezett.
Paolo Porpora a késő barokk neves csendéletfestője volt. A megsérült Virágok című műve 200 centiméter magas. Az európai képzőművészeti alkotásokat katalogizáló Web Gallery of Art adatai szerint a mű 1660 körül készült.

A tajvani fiú nem az első kétbalkezes múzeumlátogató: 2006-ban a Cambridge-i Fitzwilliam Múzeumban egy cipőfűzőjében megbotlott férfi összetört három 300 éves kínai vázát. 2010-ben a New York-i Metropolitan Múzeumban egy nő Picasso egyik festményének esett neki, 15 centiméteres vágást okozva. A legelképesztőbb hibát Steve Wynn kaszinómágnás követte el, aki mintegy tíz éve belekönyökölt Picasso 1932-ben készült mesterművébe, a Le Reve (álom) című festménybe. 2013-ban Wynn rekord áron, 155 millió dollárért értékesítette a páratlanul helyreállított remekművet.

http://www.theguardian.com/world/2015/aug/25/boy-trips-in-museum-and-punches-hole-through-million-dollar-painting

Fotó: TST Art of Discovery Co