Eldurvulhat a harc a távolsági buszpiacon

Forrás: expresszbusz.blog.hu

 2019. április 01. 13:31

A napokban bejelentették, hogy a németek és franciák összemérik az erejüket egymás piacán.

Németországban 2013-ban, a franciáknál 2015-ben liberalizálták a belföldi távolsági buszközlekedés piacát, ami ezek után erős fejlődésnek indult. Mára Németországban a Flixbus kvázi monopol helyzetbe került, miután „elkergette”, vagy magába olvasztotta vagy versenytársait (MeinFernbus, Postbus, Berlin Linien Bus, Megabus...), de ez a kényelmes helyzet várhatóan már nem tart sokáig – írja az expresszbusz.hu a  Handelsblatt cikkére hivatkozva.

Az alapvetően autómegosztóként indult francia BlaBlaCar bejelentette, hogy belép a német belföldi piacra, így várhatóan kicsit felizzik a levegő, csökkennek az árak. A BlaBlaCar még tavaly megvette a francia államvasúttól (SNCF) annak távolsági buszos leányvállalatát, a Ouibus-t, mely a legerősebb szereplő a francia piacon (korábban ebbe olvadt bele a „negyedik”, a Starshipper). Még nem egyértelmű, hogy a franciák ezzel a márkanévvel törnek-e be a német piacra, de az első tervek 60 német város kiszolgálásáról szólnak, és akár csatlakozó telekocsikról  is, a háztól-házig tartó szolgáltatás jegyében.

Az Oibus egyik járműve

Fotó: Wikimedia Commons

A BlaBlaCar nem működtet buszokat, most alvállalkozókat, buszpartnereket keres. A Flixbus partnerei mostanában sokat morgolódnak, így lehet, hogy nem kell őket nagyon noszogatni, hogy átmatricázzák buszaikat, és átálljanak a francia ernyő alá. A fenti bejelentés után két nappal a Flixbus is bedobta a maga kis bombáját, Franciaországban megveszi a harmadik szereplőt a piacon, a Transdev csoporthoz tartoz Eurolines-Isilines-t.

A lényeg: Németországban és Franciaországban is duopol, kétszereplős piac alakul ki a belföldi távolsági buszközlekedésben. Az utóbbi időben mintha elkényelmesedett volna a verseny, de most mintha újra fellángolna.