Elektromos átkelőhajó a Dunán

Forrás: turizmus.com

 2015. június 22. 12:37

Átadták Európa első dunai, klímatudatos, elektromos átkelőhajóját, amely Szigetmonostor és Szentendre között közlekedik. Az egyedülálló környezetbarát fejlesztést NFM pályázati támogatás tette lehetővé.

A június 19-i átadó ünnepségen Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki a környezetbarát fejlesztéssel kapcsolatban. „Szentendre és Szigetmonostor között kiváló a kapcsolat, esetünkben a rév szimbolikus hídként is funkcionál. Az átkelőhajó zöld energiára történő átállítása jó alkalmat teremt arra, hogy a szentendrei oldal fejlesztésével mi is csatlakozzunk az energiahatékony modernizációhoz" – fogalmazott a polgármester, s egyben bejelentette: jövőre Szentendre is pályázatot nyújt be a kompok, révek fenntartására kiírt alaphoz.

 

A környezetbarát elektromos motorral felszerelt Keve nevű hajó 1976-ban épült a Pest megyei Révhajózási és Hajóépítő Vállalat (PRHV) váci gyáregységében. A teljes külső-belső világítást egy érintőképernyős PLC-ről lehet majd kapcsolni. Segítségével információ nyerhető az akkumulátor kapacitásáról, illetve a hátralévő menetidőről. A hajóban a belső világítást LED-re cserélték a kedvezőbb energiafelhasználás érdekében. A világítás és a segédeszközök működését két 12 voltos akkumulátor biztosítja, függetlenül az elektromotor 4 db 12 voltos akkumulátorától.

Szigetmonostor, az országban egyedülállóan négy dunai átkelővel is rendelkezik, melyből kettőn komp is üzemel. „Különleges jelentősége van a támogatásnak, hiszen segítségével mostantól Európában elsőként itt üzemel elektromos átkelőhajó a Dunán. Mindez beleillik Szigetmonostor hosszú távú zöld sziget – ökosziget koncepciójába, melynek célja a Szentendrei-sziget közlekedésének környezettudatosabb átszervezése" – fogalmazott Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere. A település egyébként nemrég elektromos buszt vásárolt, lovas útvonalat jelölt ki a szigeten, a kerékpárút kijelölése pedig előkészítés alatt áll.

A Szigetmonostor–Szentendre révet 30 éve üzemelteti a Pásztor Rév Kft. A cég tulajdonosa, Pásztor Zoltán elmondta, az összesen 8,5 millió forintos beruházás 70 százalékos pályázati támogatással valósult meg.