Elektromos autótöltőt adtak át a budapesti repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2015. december 16. 14:38

Újabb elektromos autótöltő állomással bővült a hazai hálózat, miután átadták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. Terminál parkolójában létesített egységet. A Budapest Airport a töltő használatáért nem számít fel külön díjat.

A repülőtéri parkoló legújabb fejlesztése, egy ún. villámtöltő szerdától áll az elektromos autót használók rendelkezésére a 2. Terminálhoz tartozó parkolóban. A jelenleg kapható legkorszerűbb töltő, amivel egyszerre két autó tölthető egyen- vagy váltóárammal, a svájci ABB magyarországi gyártóüzeméből érkezett a repülőtérre, üzemeltetését a telepítéshez szükséges infrastruktúra kiépítését is elvégző ELMŰ látja el.

A villámtöltő különlegessége, hogy akár 15 perc alatt is 30-ról 80 százalékra feltölthető egy 24 kWh-s akkumulátorral szerelt autó, amivel újabb 100-120 kilométer tehető meg. A repülőtér a parkolási díjon felül egyelőre nem számít fel pluszdíjat a vételezett áramért.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az átadáson elmondta, hogy a Jedlik Ányos Terv keretében a közeljövőben összesen 150 hasonló elektromos autótöltő állomás átadását tervezik, e program révén Magyarország teljes egészében bejárható lesz elektromos meghajtású autókkal.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ a most átadott berendezéssel együtt országszerte immár 41 töltőállomást számlál. Friedrich Wilhelm Knebel, a cégcsoport igazgatósági tagja elmondta, mára olyan kiépítettségi szintet értek el, hogy eljött a pillanat, amikor érdemes a részleteit is kidolgozni annak az üzleti modellnek, amivel a további bővítést piaci alapon lehet finanszírozni.

A Budapest Airport elektromos Smart szolgálati gépkocsija és az új töltőállomás

A Budapest Airport elektromos Smart szolgálati gépkocsija és az új töltőállomás

 

Az új repülőtéri e-autó töltőállomás illeszkedik a Budapest Airport idén év elején elindított e-mobilitás fejlesztési programjába. Ennek keretén belül a Budapest Airport is vásárolt egy tisztán elektromos üzemű Smartot, új töltőállomásokat létesített a repülőtéri földi kiszolgálásban egyre gyakoribb elektromos vontató járművek számára és a legutóbb kiírt új személyszállítási tenderében már kötelezővé tette a szerződött partner számára az elektromos taxik beszerzését is.