Elektromos buszt tesztelnek Ferihegyen

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 30. 15:43

Augusztus végén csatlakozott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kiszolgáló flottájához az az elektromos autóbusz, amelyet a földi kiszolgáló cégek használnak – egyelőre egy tesztidőszak keretében.

Augusztus 22. és 31. között tesztelhetik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér földi kiszolgáló cégei azt az elektromos autóbuszt, amelyet a Komáromban működő akkumulátor- és elektromos járműgyártó BYD biztosít. A busz egyelőre teszt jelleggel csatlakozott a Budapest Airport flottájához – írja közleményében a repülőtér.

A 12 méter hosszú, alacsony padlós és teljesen elektromos autóbuszt az utasok szállítására használják a Budapest Airport földi kiszolgáló partnerei.

A háromajtós buszt eredetileg városi használatra tervezték és mintegy 300 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. Az akkumulátor 20%-os töltöttségi szintről a megfelelő töltőberendezéssel körülbelül 4 óra alatt tudja elérni a teljes töltöttséget. Mindez azt jelenti, hogy akár az éjszakai, forgalommentes időszakban történő töltéssel a következő napi használathoz szükséges teljes energia felvehető.

A 12 méter hosszú, alacsony padlós elektromos autóbuszt az utasok szállítására használják a reptér földi kiszolgáló partnerei

Fotó: Budapest Airport

Temesváry Péter, a Budapest Airport környezetvédelmi és működésbiztonsági igazgatója kiemelte: „Az elektromos busz tesztelése kiváló lehetőség arra, hogy felmérjük a repülőtéri zöld flotta további fejlesztésének igényeit és feltételeit, valamint meghatározzuk a környezetbarát repülőtéri közlekedés lehetőségeit. A repülőtéri e-mobilitás fejlesztése egy fontos eszköze annak, hogy a légikikötő a már tavaly elért karbonsemleges minősítésén felül végül elérje a nettó zéró CO2 kibocsátást (net zero). ”

A Budapest Airport számos más kezdeményezést valósít meg az e-mobilitás terén, köztük a repülőtéri „zöld flotta” folyamatos fejlesztését, valamint a repülőtér közlekedési hálózatának modernizálását. A reptér munkatársainak napi munkavégzéséhez egyebek mellett rendelkezésre áll egy teljesen elektromos Smart, két Volkswagen eGolf, egy Nissan Leaf és egy Nissan e-NV elektromos kisbusz is.