Elena Udrea Drakulával és Ceauşescuval népszerűsíti Romániát

 2011. augusztus 17. 23:46

Vörös és Drakula-körutat alakít ki a turisztikai minisztérium, hogy minél több turistát csalogasson Romániába – jelentette be szerdán Elena Udrea tárcavezető. A miniszter elmondta, a Vörös körút a kommunista diktatúra emlékeit kötné össze.

„Turisztikai szempontból fantasztikus dolog kiaknázni azokat a helyeket, ahol Kelet-Európa utolsó diktátora élt. Megvan a hely, ahol lelőtték. Megőrizték a falat is, mi pedig meg akarjuk mutatni, hogy hol végezte a Ceauşescu-házaspár. Mint ahogy az is nagy érdeklődésre tarthat számot, hogy hol éltek” – részletezte Elenea Udrea
Szerinte az emberekben „valamelyest elmúlt a méreg” a diktatúra iránt, miközben a külföldi turisták érdeklődéssel kereshetik fel a diktátorhoz kapcsolódó emlékeket, csak a történetet jól el kell adni. „Itt lépünk a színre mi, a mi szerepünk, hogy létrehozzuk a történetet. A későbbiekben már a körút népszerűsége az utazási irodákon múlik” – fogalmazta meg. A tárcavezető szerint lehet számítani kínai érdeklődőkre is, akik máshol is felkeresik a hasonló vörös körutakat.
A körút érintené Scorniceştie-t, Nicolae Ceauşescu szülőfaluját, a Román Kommunista Párt Központi Bizottsága bukaresti székhelyének erkélyét, ahonnan a diktátor utolsó beszédét elmondta, a doftanai börtönt, ahol fiatalkorában ült, az egykori elnöki rezidenciának otthont adó fővárosi Primăverii negyedet, valamint a târgovişte-i falat, amely előtt a diktátor-házaspárt 1989 decemberében kivégezték.
Udrea elmondása szerint a projekt megvalósításához a magánszférából várnak partnereket. (www.kronika.ro)