Élénk június a Debrecen Airporton

Forrás: turizmus.com

 2018. július 05. 14:15

Minden idők legerősebb júniusi és egyben a legnagyobb első féléves utasforgalmát könyvelhette el a Debrecen Airport.

A Debrecen Airport utasforgalma az előző év azonos időszakával összehasonlítva idén júniusban 20%-kal nőtt. Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő repülőterét 37.250 utas vette igénybe. Ez minden idők legerősebb júniusi, és egyben első féléves utasforgalma, amit a Debrecen Airport elkönyvelhetett.

A Debrecen Airport utasforgalmának alakulása

Forrás: Debrecen Airport

A kiváló eredményekhez több tényező is hozzájárult. A forint gyengülése tovább élénkítette a menetrend szerinti járatok beutazó forgalmát, ráadásul a gyenge török líra miatt rendkívül megnőtt a kereslet Törökországba egész Európából. „A többi charter desztináció is az elvárások felett teljesít, így a szabad helyek kapacitása egyre kisebb. A Török Riviérára, Barcelonába, Zakynthosra, Hurghadaba és Burgaszba töretlen az érdeklődés, és idén is túlkeresletről számolhatunk be” – mondta Tamás László, a Debrecen Airport járatfejlesztési igazgatója.

A foci VB első heteiben sok szurkoló választotta a moszkvai járatokhoz a Debrecen Airportot Szerbiából és Lengyelországból is. A július eleje óta Debrecenben zajló XXI. IHF női junior kézilabda-világbajnokságra az orosz, francia, német, svéd/dán, BENELUX versenyzők és szurkolók közvetlen járatokkal vagy a Lufthansával müncheni átszállással érkezhettek Debrecenbe. Az idei VB-nek köszönhetően Debrecen nemzetközi ismertsége is szignifikánsan nőni fog.

A Debrecen Airport vonzáskörzetében lévő országokban már javában tart a nyári szünet, de például Hollandiában és sok küldő országban mint az Egyesült Királyság, Franciaország és Bajorországban még a következő hetekben illetve július végén kezdődik a vakáció. A reptér dolgozói maximális kapacitással készülnek a Campus fesztivál hetében és azon túl is a legforgalmasabb nyári időszakra.

A Lufthansa járatai is népszerűek

Fotó: turizmus.com

Kassán stagnáló, Nagyváradon pedig csökkenő tendenciát mutat az elérhető desztinációk száma és az ülőhely-kapacitás is. Eközben a debreceni járatsűrítéseknek ill. a májusi bejelentésnek köszönhetően 2018-ban és 2019-ben további jelentős növekedésre számítanak a Debrecen Airporton a külföldi turisták és üzleti utasok által eltöltött vendégéjszakák számát illetően, és a régió szállodáinak kihasználtsága is folyamatosan fog javulni. A vendéglátóhelyek, szabadidős és rekreációs szolgáltatók ill. a személyszállító cégek forgalma és az ÁFA és IFA bevételek is jelentősen fognak növekedni a régiónkban.

Kárpátaljáról, Kelet-Szlovákiából, Partiumból és Hajdú-Bihar megyéből is egyre többen választják a Debrecen Airportot, hiszen ez a repülőtér kínálja a legtöbb alacsony viteldíjú úti célt a régió regionális repülőterei közül.