Élénk volt az idegenforgalom Romániában a május 1-jei hosszú hétvégén

Forrás: MTI

 2015. május 04. 11:58

Csaknem százezer román turista töltötte romániai üdülőhelyeken a május 1-jei hosszú hétvégét, a külföldi célpontok közül Magyarország volt a második legkeresettebb a romániai turisták körében - közölte hétfőn a román idegenforgalmi munkáltatók szövetsége.

A szövetség által közölt adatok szerint mintegy 99 ezer turista töltötte a hosszú hétvégét belföldi üdülőtelepek kereskedelmi szálláshelyein, 9 százalékkal többen, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ők összesen 55 millió lejt (1 lej=68,52 forint) költöttek. A turisták csak a szállásra 20 millió lejt fordítottak, a többi 35 millió lej egyéb kiadást tett ki. Átlagban egy román turista naponta 120 lejt költött a szálláson kívül.

A hosszú hétvégéből leginkább a faluturizmusban tevékenykedő vállalkozók profitáltak, hiszen a romániai turisták közül 40 ezren az ő kínálatukra volt vevő. Enyhén nőtt a Fekete-tenger partját választó turisták száma, ott 25 ezren töltötték a hosszú hétvégét. Legtöbben Mamaia és Vama Veche üdülőtelepeket keresték fel.

A hegyekben 21 ezer, a fürdőtelepeken 12 ezer román turista üdült, a Duna-deltát ezren választották.

Ugyanakkor mintegy 8 ezer román állampolgár üdült külföldön, ami 7 százalékos visszaesést jelent a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A román turisták körében Bulgária volt a legkedveltebb célpont, majd Magyarország, Görögország, Spanyolország és Törökország következett.

Romániában április első felében volt még egy hosszú hétvége az ortodox húsvét miatt, akkor 105 ezer turistát jegyeztek a romániai kereskedelmi szálláshelyeken.