Életművészet, mint turisztikai vonzerő

Forrás: turizmus.com

 2017. április 24. 16:39

Április 27-én mutatja be Linz városvezetése az idei tematikus év turisztikai koncepcióját és programjait, amelyek fókuszában az ÉLETMŰVÉSZET áll – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Balázs, aki GD Consulting cégén keresztül látja el Linz város bécsi és magyarországi képviseletét.

A 2009-ben Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet viselő, a „színes Duna-menti város" turizmusa hatalmas léptékben fejlődött az elmúlt években. Linz mára a kreatív városfejlesztés és jövőorientált turisztikai stratégiaképzés és kommunikációs gyakorlat területén számos nemzetközi elismeréssel, és annál is több szakmai követővel rendelkező jó példává vált – amire érdemes a magyar turisztikai szakembereknek is odafigyelniük.

Az EKF cím után a Linz 2014-ben elnyerte az „UNESCO City of Media Arts" címet is, amely a jövőorientált kreatív városok hálózatába való aktív bekapcsolódást tette a város számára lehetővé. A kreatív városok hálózatába az UNESCO olyan városok felvételét támogatja, amelyek a film, zene, gasztronómia, design, kézművesség, kortárs irodalom és médiaművészetek területén egyaránt követendőt és maradandót alkotnak.

Az elmúlt évtizedben Linzben kiemelt hangsúlyt kapott az élő kortárs művészetek támogatása, az EKF-projektet követően elkészült Európa legmodernebb Zeneszínháza (Musiktheater), itt található a jövő témáját körbejáró Ars Electronica Center, amelyek a város barnamezős kreatív fejlesztéseivel (pl.:Tabakfabrik) kiegészülve megteremtették az alapot a kreativitás és innovativitás témák turisztikai fejlesztési koncepcióba való integrálásra.

Ennek a lépcsőzetesen megtervezett folyamatnak idei mérföldköve az ÉLETMŰVÉSZET központú tematikus év meghirdetése, amely a Duna-menti metropoliszban megélhető életörömöknek az évszakok ciklusához időzített turisztikai csomagokba foglalását és piacra vitelét jelenti. A tavasz a szabadtéri fesztiválok és Duna-menti vizes élmények időszaka, olyan egyedi attrakciókkal, mint a „Mural Harbor" elnevezésű óriás szabad-téri graffiti-művészet kiállítás, vagy a „Bubbleday" wakebord fesztivál. A tavasz kiemelkedő programjaihoz tartozik még a "Nextcomic" és a „Crossing Europe Film" fesztiválok, vagy a „Tanzhafen" eseménysorozat.

A nyár a gasztronómiai élvezetek időszaka, ahol a Linzer-torta mellett a város gasztronómiai forradalmának legújabb vívmányaival találkozhatnak a városba látogatók, ahol a kulináris élvezeteket olyan kulturális programok egészítik ki, mint világsztárokat felvonultató „Klassik am Dom" szabadtéri koncertek, vagy a fiatalok körében népszerű Schäxpir fesztivál. Az ősz a város szülötte - Anton Bruckner - előtti tisztelgés jegyében telik, amely a Brucknerhaus elsőosztályú programjain és koncertjein keresztül élhető meg leginkább.

A hidegebb napokra is számos testet-lelket melegítő programot kínál a város, bizonyítva, hogy az életörömök megélésének lehetősége szinte korlátlan, s ennek tudatos megélése az igazi ÉLETMŰVÉSZET, ahogy ezt a 2017-es tematikus év megalkotói is megálmodták. A városban látogató turista az életörömökön keresztül a linziekkel együtt maga is megváltozik, s számos csodát élhet át – ígérik a szervezők.

A programokról további infó a város honlapján itt: , http://www.linztourismus.at/sehen-und-erleben/lebenskunst/,  a kb@good-deal.at e-mail címen.