Elfogadták az európai vakcinaútlevélről szóló javaslatot

Forrás: turizmus.com

 2021. április 29. 16:45

Elfogadta az Európai Parlament az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet. Az Európai Parlament a tagállamokra bízza, hogy melyik nem uniós vakcinát és milyen módon ismernek el a vakcinaútlevél részeként.

Elfogadta az Európai Parlament az úgynevezett digitális zöld igazolványról, vagyis az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet, azokat a módosító indítványokat azonban leszavazta a többség, amely az Európai Unió által jelenleg még nem engedélyezett vakcinák esetében is azok automatikus és kölcsönös elfogadására szólította volna fel a tagállamokat – tájékoztatta szerkesztőségünket Ujhelyi István, az Európai Parlament (EP) közlekedési és turisztikai szakbizottságának témafelelős alelnöke.

A szocialista EP-képviselő közölte, azt a határozott álláspontot képviselte a szavazáskor, hogy egyetlen uniós állampolgárt sem érhet hátrány az utazásai során azért, mert nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinatípust kapott. A mostani parlamenti döntéssel az a bizottsági javaslat kapott végül megerősítést, amely a tagállamokra bízza, hogy melyik nem uniós vakcinát és milyen módon ismernek el a vakcinaútlevél részeként – jelezte.

Ujhelyi szerint a kialakult helyzetet egyetlen módon lehetne megnyugtatóan rendezni: ha az orosz és a kínai oltóanyag-gyártók vállalnák az EMA soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát.

vakcinautlevel_123rf

Az Európai Bizottság azt szeretné, ha az ingyenesen hozzáférhető digitális zöld igazolvány már a nyár elején elérhetővé válna

Fotó: 123rf.com

A javaslatról még szerdán tartottak vitát az Európai Parlamentben, ahol hozzászólásában a fideszes Hidvéghi Balázs és a momentumos Donáth Anna egyaránt elfogadhatatlannak nevezte a keleti vakcinák kizárását az uniós zöld igazolványból, mert az a beoltott magyar állampolgárok jelentős részét hátrányosan érintené.

Hidvéghi Balázs szerint „a vakcinának nincs világnézete, csak hatásfoka".Magyarország magas, közel 40 százalékos átoltottsága annak eredménye, hogy a magyar kormány nyugati és keleti forrásból egyaránt szerez be oltóanyagot. Arra figyelmeztetett, hogy a beoltottság szintjének uniós elmaradásával az Európai Unióba vetett állampolgári bizalom rendül meg.

„Európa nincs abban a helyzetben, hogy válogasson az oltások között, egyedül az számít, hogy egy oltóanyag megvédi-e az embereket a fertőzéstől" – idézte a EP-képviselőt a távirati iroda.

Donáth Anna arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság javaslata több mint egymillió, keleti vakcinával beoltott magyar állampolgár utazási jogosultságát leszűkítené, ami elfogadhatatlan, "ezt nem nevezhetjük európai megoldásnak".

Az uniós parlamenti álláspont elfogadásával megkezdődhetnek az ingyenesen hozzáférhető oltási igazolványnak még a nyári turistaszezon kezdete előtti bevezetéséről szóló intézményközi tárgyalások. A digitálisan vagy papírformátumban kiállítható zöld igazolvány azt fogja tanúsítani, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, illetve már átesett koronavírus-fertőzésen.