Elhalasztották az 5G bevezetését az amerikai reptereken a fuvarozók aggodalmai miatt

Forrás: turizmus.com

 2022. január 19. 17:40

Ismét későbbre halasztották az új 5G-szolgáltatások bevezetését az Egyesült Államokban, miután több légifuvarozó szerint az új technológia zavarhatja a repülőgépek kommunikációs és navigációs rendszereit.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, az American Airlines, a Delta Air Lines, a United Airlines , a Southwest Airlines, az UPS Airlines, az Alaska Air, az Atlas Air, a JetBlue Airways és a FedEx Express vezetői egy közös nyílt levélben fogalmazták meg aggodalmaikat.

Kilátásba helyezték egyes nemzetközi járatok törlését is, ugyanis három külföldi légitársaság, az Emirates, a Nippon Airways és a Japan Airlines is csatlakozott amerikai kollégáihoz és több, az USA-ba induló járatát felfüggesztette.

A légitársaságok ellenállása miatt a szolgáltatás üzembe helyezését először 30 nappal, majd két héttel halasztották el az AT&T és a Verizon távközlési cégek, melyek tavaly nyerték el a C-Band adatátviteli frekvenciasáv használati jogát 80 milliárd dolláros tenderen. A kéthetes halasztás szerdán járt le, ezt most ismét meghosszabbították – írja a TTG.

5gvektor_123rf

Több légitársaság szerint az új technológia zavarhatja a repülőgépek kommunikációs és navigációs rendszereit

Fotó: 123rf.com

A cikk szerint az AT&T önként beleegyezett abba, hogy "átmenetileg elhalasztja" korlátozott számú 5G-képes torony bekapcsolását "bizonyos" repülőtéri kifutópályák környékén.

A Verizon szintén szerdán (január 19-én) tervezte az 5G hálózatának elindítását, de úgy döntött, hogy a másik céghez hasonlóan korlátozza a kiépítést a repülőterek környékén.

Joe Biden amerikai elnök szerint a távközlési cégek engedménye "védi a repülésbiztonságot, és lehetővé teszi, hogy a légi közlekedés jelentős fennakadások nélkül folytatódjon."

Az AT&T és a Verizon korábban már jelezték, hogy világszerte mintegy negyven országban helyezték üzembe az 5G mobil szolgáltató hálózati infrastruktúrát avionikai interferencia problémák jelentkezése nélkül.