Elhárult a sztrájkok veszélye a német reptereken

Forrás: AIRportal.hu

 2019. január 28. 13:26

Három lépcsős fizetésnövekedést ígértek a következő évekre, így elhárult a további sztrájkok veszélye a német reptereken.

Korábban megírtuk, hogy hatalmas sztrájkhullám bénította meg a német reptereket. Csak a legutóbbi, január 15-i sztrájk több mint kétszázezer utast érintett, és korábban, január 10-én és 7-én is voltak munkabeszüntetések több német reptéren. A tiltakozás magyarországi járatokat és utasokat is érintett.

Az érdekképviselet egységes, 20 eurós órabért követelt, amely az eltérően fizetett dolgozók miatt egyes esetekben 40 százalékos emelést jelentett volna, ezt a munkaadói szövetség (BDLS) elutasította. Most azonban kompromisszum született a napok óta zajló tárgyalásokon a németországi repterek biztonsági szolgálatainak munkatársait képviselő szakszervezet és a munkaadók között, sikerült béremelésről megállapodni.

A frankfurti reptér, amelyet érintett a sztrájk

Fotó: Wikimedia Commons

A szakszervezet és a BDLS közös nyilatkozata szerint három lépcsőben, 2021-ig 3,5-9,77 százalék közötti mértékben emelik a dolgozók bérét. Először idén március elsejével növekednek a fizetések, kivéve az utasok és a kézipoggyászok ellenőrzését végző munkavállalóknál, akik már február elsejével megkapják. A következő emelés 2020. január elsején, a harmadik pedig 2021. január elsején lesz.