Elindulhat a magyar-albán közvetlen légi járat

Forrás: turizmus.com

 2016. november 28. 14:14

Magyarország és Albánia közötti közvetlen légi járat indításáról írt alá szándéknyilatkozatot Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Sokol Dervishaj albán közlekedési és infrastrukturális miniszter hétfőn, Budapesten.

Az aláírást követően Seszták Miklós elmondta: a Budapest és Tirana közötti közvetlen légi járat indítása új utat nyit Magyarország és Albánia kapcsolatában. Felidézte: a Malév leállása után fehér foltok alakultak ki a Balkánon, ezért a magyar kormány stratégiai, gazdasági és turisztikai szempontok alapján döntött a nyugat-balkáni célállomásokat érintő közvetlen légi járatok koncessziós szerződés keretében történő üzemeltetésének finanszírozásáról, miután ezek a járatok piaci alapon nem tudnának működni.

 

Sokol Dervishaj fontosnak nevezte a megállapodást, hangsúlyozta, hogy a közvetlen járat összekötő híd lesz Magyarország és Albánia között, amely katalizátorként is szolgál a két ország közötti együttműködés további fejlesztésében a közös gazdasági érdekek mentén.

Seszták Miklós kiemelte, hogy Albániában jelentős fejlesztések indulnak, és várják a magyar gazdasági szakemberek, a magyar állam részvételét.
Elmondta, a nyugat-balkáni célállomásokra szóló légi közlekedés koncessziós pályázatra egy légi fuvarozó, a Wizz Air adta be jelentkezését, így a Budapest-Tirana légi járat üzemeltetését is elnyeri.

Hozzátette: a koncessziós szerződéskötés előkészítése folyamatban van, a járat indulása a szerződéskötéstől számított 180 napon belül lehetséges, a szolgáltatótól azt várják, hogy az igényeket szem előtt tartó gyakorisággal közlekedtesse a járatot.
Sokol Dervishaj kiemelte: a két ország között kitűnőek a politikai kapcsolatok, és ezt szeretnék a gazdaságra is kiterjeszteni.

Az albán miniszter elmondta, hogy Budapesten a légi közeledés mellett érintették a vasúti, a közúti lehetőségeket, tárgyaltak energetikai kérdésekről, a mezőgazdaságról és a turizmus fejlesztéséről is.

Fotó: Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Sokol Dervishaj albán közlekedési és infrastrukturális miniszter  szándéknyilatkozatot ír alá a két ország közötti közvetlen légijárat indításáról a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban 2016. november 28-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi