Elindult a Bahart négy új hajója a Balatonra

Forrás: turizmus.com

 2023. június 21. 15:40

A Balaton kedvező vízállásának köszönhetően megkezdődött a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) négy új hajójának szállítása a Dunán. A konvoj várhatóan este érkezik meg Budapestre, majd hajnalban indul tovább a Sió csatorna felé. A rendszerváltás óta nem érkezett új komp és katamarán a Balatonra.

A korszerű és kényelmes hajók nemcsak turisztikai szempontból jelentősek, hanem a helyi közlekedésben is fontos szerepet játszanak majd. Segítségükkel a balatoni lakosok is könnyebben közlekedhetnek a két part között – közölte a Bahart. A két új komp a Szántód és Tihany nevet kapja, a két új katamarán pedig Balaton és Tomaj néven fog forgalomba állni.

A Bahart a Magyar Turisztika Ügynökség közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja a komáromi hajógyárban készült el 2021-ben. Az új hajók vízre bocsátása és üzempróbája a hajógyárban megtörtént és szállításra előkészített állapotban várták, hogy a Balaton vízállása, valamint az időjárás lehetővé tegye a vízi szállítást. Idén a Balaton elérte a 120 cm-es szabályozási szintet, sőt meg is haladta azt, így a szállító hajók elindulhattak. A hajók délelőtt indultak útnak a komáromi hajógyárból a Dunán, Komárom és a Sió torkolata között 272 km-t tesznek meg, majd a Sió csatornán folytatják útjukat 121 km hosszan. Az összetett logisztikai feladatban a komáromi hajógyár, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és Kirendeltségei, valamint a Bahart munkatársai vesznek részt.

A két új komp a Szántód és Tihany nevet kapja, a két új katamarán pedig Balaton és Tomaj néven fog forgalomba állni

Fotó: Facebook / Bahart

"40 éve nem történt ilyen mértékű műszaki fejlesztés a balatoni hajózásban. A négy új hajó mind mennyiségüket, mind az általuk képviselt modern technológiát tekintve hatalmas mérföldkövet jelent. Ugyanakkor az új kompok és katamaránok érkezése nemcsak a Bahart életében jelentős, de turisztikai vonzereje a régió turizmusának fellendítésével is járhat. Emellett a helyi lakosoknak is kedvez, hiszen a kompok sűrűbb átkelést biztosítanak majd a révek között, így várhatóan csökken majd a Balaton körüli gépjárműforgalom és a károsanyag-kibocsátás” – mondta Veigl Gábor, a hajótársaság vezérigazgatója.

Mivel a hajókat a szállítás miatt részlegesen szét kellett szerelni, a forgalomba állás előtt, még több hónapos szerelési munkák várhatók a Balatonra érkezésük után.