Elindult a Green Holidays – interjú Göktas Merdollal

Forrás: Turizmus Panoráma

 2017. április 05. 18:03

Green Travel márkanév alatt, de a Green Holidays Kft. viszi tovább a Törökország-specialista kiutaztatói tevékenységét, amelyet majd három hónapig szüneteltetni kényszerültek.

Az újraindulás körülményeiről kérdeztük Göktas Merdolt, a Green Travel tulajdonosát.

– Korábbi tájékoztatásukból tudható, hogy a törökországi negatív események hatására 2016-ban 50 százalékkal csökkent az utazásszervezésből származó forgalmuk az előző évhez képest, ugyanakkor a magyar szabályozás sajátossága szerint a 2015. évi csúcsárbevételük után kellett volna igazolni a 2017-re szóló vagyoni biztosítékukat, s ennek elkerülésére vitték át a kiutaztató tevékenységet egy másik cégükbe, a korábban csak közvetítéssel foglalkozó Green Holidays Kft.-be. Miért kellett e cég utazásszervezői engedélyére végül csaknem három hónapot várni?

– Bár előzetesen az engedélyezési hivatalt (MKEH) és a biztosítót is értesítettük szándékainkról, s a Green Travel Kft. megmaradhatott volna közvetítő irodának, az MKEH november 17-én jogszabálysértés indokával törölte a céget a hatósági nyilvántartásból. A döntés jogosságát vitatjuk, és peres eljárást indítottunk a szervezet ellen – ez jelenleg is folyamatban van.

Göktas Merdol: Törökországot ár-érték arányban egyetlen nyaralódesztináció sem képes felülmúlni


A Green Travelt érintő törlést és a törökországi politikai helyzetet túlzottan kockázatosnak minősítve a Colonnade biztosító elutasította, hogy vagyoni biztosítékot adjon a Green Holidaysnak, amit rendkívül méltánytalannak tartok 13 év partnerség után. Hasonló indokokra hivatkozva a másik két piaci szereplő sem vállalta a vagyoni biztosítást. Tették mindezt úgy, hogy minden kötelezettségünket teljesítettünk, soha egyetlen utast sem hagytunk külföldön, nem történt biztosítási káresemény, a tartozásainkat pedig kifizettük. Elfogadhatatlan indok számunkra, hogy Törökország veszélyes, mert az egyiptomi és tunéziai robbantások után sem mondták a biztosítók az oda utaztató tour operatoroknak, hogy tovább nem biztosítják őket.

E kanosszajárás után volt egy olyan elképzésünk, hogy a Szlovákiában 2011 óta működő Green Travellel határon átnyúló szolgáltatás keretében folytassuk az utazásszervezést, de ezt a viszonteladóinkkal való konzultációt követően végül elvetettük. Így számunkra egyetlen lehetőségként a bankletét maradt, amelyet 20 millió forint összeggel indítottunk. A három hónap nagy részét a biztosítókkal való eredménytelen tárgyalások vitték el.

 

– Mennyire érzik most nehéznek, hogy visszaszerezzék az utasok, a partnerek és a viszonteladók bizalmát?

– Szerencsére a Green Travel márkának nem ártott meg a kényszerszünet, felmérésünk szerint a 100-as bizalmi skálán csupán 2 pontot veszítettünk.

Az elmúlt három hónapban sem állt le nálunk a munka, hiszen megvoltak a repülőgép- és szállodaszerződések, megújítottuk a weboldalunkat, ahova folyamatosan töltöttük fel az árualapot. Januárban tartottunk egy 150 fős viszonteladói workshopot. A Travelgate-tel egy új, automatizált back office rendszert fejlesztettünk ki és ennek az utolsó fázisa is pont erre az időszakra esett. Mindeközben a cégcsoport más üzletágai változatlanul stabilan működtek.

A viszonteladók többsége jól fogadja visszatérésünket, mint elmondták, hiányolták a piacról a mi kedvező árú útjainkat. A történtek ugyanakkor alkalmat teremtettek a szűrésre is, szeretnénk megerősíteni a mellettünk kitartó és eredményes közvetítőket – a vidéki városokban ezért a korábbi irodaszám felével kötünk csupán szerződést, 300-350 irodával fogunk együttdolgozni. És a Green-pontok 70 százaléka is megmaradt.

Törökországban szintén megmaradtak a régi partnereink, akik végig kiálltak mellettünk. Közel 200 hotel szerepel most a kínálatunkban, és továbbra is a Freebirddel charterezünk.

Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a Turizmus Panoráma magazin 2017. áprilisi számában jelent meg.

Az előfizetés gombra kattintva Ön is megrendelheti a havilap következő számát.

 

– Szakmai vélemények szerint nagyon alacsony árú török utakat dobtak most piacra, ami jövedelmezőségi kockázatokat rejt. Hogyan kalkulálták ki ezeket?

– Tudni kell, hogy a törökországi szállodaárak 30-35 százalékkal csökkentek a tavalyihoz képest, 6-7 évvel ezelőtti beszerzési árakon kínálják a szobákat. Az Utazás kiállításra bejelentkezett 40 török partnerszállodától azt kértük, hogy a vásárra szánt támogatást inkább szállásdíj-kedvezményben adják meg. A török állam pedig megemelte a saját charterjáratokat indító tour operatorok támogatását, a tavalyi gépenkénti 6000 dollárról 7800 dollárra. Ezért tud a Green ennyire kedvező árakat kínálni.

Ehhez képest figyelemre méltó, hogy az elmúlt három hónapban, amíg hiányzott az árualapunk a magyar piacról, a tavalyinál csak drágább török utakat kínált a többi tour operator…

 

– Az újrainduláskor bejelentették: a korábban bevezetett árualappal folytatják. Nem érezték szükségét az újításnak, okulva a történtekből?

– Terrortámadás ma már bárhol előfordulhat a világban, de a török riviérán 9 éve nem volt robbantás. Tavaly a negatív események ellenére is 16 ezer főt utaztattunk Törökországba. Idén egyelőre négy saját járatot tervezünk, amit bármikor tudunk emelni, mellette három görög (Korfu, Kréta, Rodosz) és egy bolgár charteren block seatekkel vagyunk jelen. Horvátországot továbbra is kínáljuk egyéni utasoknak, és nekünk van az országban a legnagyobb hajós árualapunk – hat hajótársasággal dolgozunk –, amelynek további erősítését tervezzük. Tavaly megkaptuk a MSC-től a legjobb hálózattal rendelkező értékesítő díját.