Beköltöztek a szigetlakók a repülőtérre

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 16. 10:55

A Sziget népszerűsége a repülőtér forgalmán is meglátszik: az elmúlt héten átlagosan napi 53 ezer utast regisztrál a Budapest Airport. Az igazi kihívást a fesztivál után hazainduló utasok kezelése jelenti, ilyenkor bizonyos értelemben a repülőtér is fesztiválhelyszínné változik.

A nyár mindig izgalmas időszak a budapesti repülőtér életében: a különböző nagy volumenű nyári rendezvények a világ minden tájáról vonzanak embereket, színes forgataggá változtatva ezzel a terminálokat. A Forma-1 Magyar Nagydíj és a Maccabi Európai Játékok lezárulta után a végéhez közeledik a nagy nyári fesztiválszezon is, amelynek évről évre legjelentősebb rendezvénye az idén félmillió feletti látogatószámmal záró Sziget. A kiemelkedő nemzetközi érdeklődésre számot tartó eseményre nemcsak a fesztivál szervezőinek, hanem a repülőtér üzemeltetőjének is minden évben fel kell készülnie.

A sokszor hatalmas hátizsákokkal és sátrakkal érkező „szigetlakók” a miniBUD és a BKK transzferjárataival a repülőtérről közvetlenül a fesztiválnak otthont adó Óbudai-szigetre utazhattak. A járatok – tekintettel arra, hogy az utasok az előző évben is nagy számban vették igénybe azokat ­– folyamatosan közlekedtek ezen az útvonalon, nemcsak a fesztiválra, hanem onnan vissza, a repülőtér irányába is – tájékoztatott a Budapest Airport.

A szigetlakók transzferjáratokkal a repülőtérről közvetlenül a fesztiválnak otthont adó Óbudai-szigetre utazhattak

Fotó: bud.hu

Az egyhetes rendezvény időszakában átlagosan napi 53 ezer utast kezelt a repülőtér, az igazi kihívást azonban nem is az érkező, sokkal inkább a fesztivál után hazainduló utasok kezelése jelenti.

A záró nap után ugyanis bizonyos értelemben a repülőtér is a fesztivál helyszínévé válik: több száz külföldi fiatal piheni ki a Sziget fáradalmait a repülőtéren.

Ennek részben az az oka, hogy gyakran csak néhány nappal a kapuzárást követően indul a legkorábbi járat az adott desztinációba, de az is előfordul, hogy a nagy érdeklődés miatt nem mindenkinek jut repülőjegy az első hazainduló repülőgépre.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint minden évben dedikált pihenőhelyek kijelölésével és gyakoribb takarítással készül a csúcsidőszakra. Az utasok eligazításában a rendőrség és a repülőtér-üzemeltető által alkalmazott biztonsági cég is segíti a munkát.

A fesztiválszezonban a poggyászok feladása is a szokásostól eltérő gyakorlatot igényel: mivel a legtöbben hátizsákkal érkeznek az országba, a Budapest Airport 20 ezer darab erős nejlon zsákot szerzett be. Visszainduláskor ezekbe csomagolják a hátizsákokat, hogy a lelógó hevederek, szíjak és egyéb kiegészítők ne okozzanak fennakadást a csomagszállító rendszerben.

Huszka Péter forgalmi igazgató kiemelte: idén már a repülőtér infokommunikációs csapatával is találkozhatnak az utasok a repülőtér termináljain. Ők segítik az utasok eligazodását, hiszen az akár napokat itt töltő fesztiválozók mellett biztosítani kell a normál utasforgalom megfelelő kezelését is.