Elindult a síszezon – érdekes adatok az osztrák síterepekről

Forrás: sielok.hu

 2014. november 17. 12:38

Érdekes összeállítást közölt a Sielok.hu, az osztrák Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer Österreich) által készített anyagra hivatkozva. Megtudhatjuk belőle, hány sílift működik Ausztriában, ezek hány embert szállítanak, és hogy a síelők évente több mint 7 milliárd eurót költenek Ausztriában.

Ausztriában jelenleg több mint 2900 sílift üzemel, melyek évente kb. 600 millió síelőt és snowboardost szállítanak. Ausztriában mintegy 111.300 ember köszönheti a munkahelyét a síturizmusnak, ebből 15.600 közvetlenül a sílifteket működtető társaságnál dolgozik – olvasható a Sielok.hu portálon.

Ezek a cégek évente 1,2 milliárd eurós (kb. 370 milliárd forint) forgalmat generálnak, melynek közel a felét, 507 millió eurót azonnal el is költenek fejlesztésekre, hogy a következő években még kényelmesebb és modernebb körülmények között sportolhassanak a vendégek.

Fotó: www.oneworld365.org

A síelők azonban ennél is többet költenek el az országban: szállásra, étkezésre, utazásra, egyéb szolgáltatásokra további 6 milliárd eurót (1,8 billió forint) szánnak a vendégek, a téli sportok így összesen 7,2 milliárd eurós (több mint 2 billió forint) árbevételt és 4 milliárd euró (1,2 billió forint) GDP-t generálnak.

Ausztriában egy szezonban összesen 50 millió sínapot regisztrálnak, ami azt jelenti, hogy a világon minden 6. ember Ausztriában síel. Nem is csoda, hiszen a télen Ausztriába érkező turisták 70%-a csak a síelés miatt utazik ide, és közülük 90% ajánlja tovább jó szívvel barátainak, ismerőseinek az általa kiválasztott úti célt – írják a cikkben.

Az osztrák sípályák összterülete eléri a 23.000 hektárt, ami nagyjából 31.000 focipályának felel meg. Ennek a területnek ráadásul a 60%-a hóágyúzható is, amiket ma már nagyon nagy többségben, 85%-ban megújuló energiával működtetnek.