Elindult az első éjszakai vonat Párizs és Bécs között

Forrás: turizmus.com

 2021. december 14. 14:08

December 13-án elindult az első éjszakai vonatjárat a francia és az osztrák főváros között.

A járat indítását az Osztrák Államvasutak kezdeményezte, ugyanakkor francia részről kedvező fogadtatásra talált az elképzelés.

"Azt szeretném, ha még több éjszakai vonatjárat közeledne Európában" – közölte a francia közlekedési miniszter, Jean-Baptiste Djebbari az euronews beszámolója szerint.

2022 év elején további új éjszakai járatok köthetik össze Párizst olyan európai fővárosokkal, mint Madrid, Róma, Koppenhága, vagy akár Stockholm, tette hozzá.

„A tervek között szerepel egy másik vonal beindítása is, amely Strasbourgot és Luxembourgot kötné össze Barcelonával Metz, Nancy, Montpellier és Perpignanv érintésével. A tervek szerint Párizs és Berlin között is lesz közvetlen éjszakai vonatjárat 2023-tól.

A francia éjszakai vasúthálózat fejlesztésének tervei 2030-ig

Fotó: back-on-track.eu

A francia kormány egyébként tervbe vette, hogy újraindítja az ország nagyvárosai között az éjszakai vonatközlekedést és a hálózatot jelentős mértékben bővíti 2030-ig. Bejelentették, hogy 800 millió eurót fognak elkölteni a gördülőállomány modernizálására annak érdekében, hogy minél kényelmesebbé váljon az éjszakai vonatozás.Korábban népszerűek voltak Franciaországban az éjszakai járatok, az utóbbi évek során azonban veszítettek népszerűségükből és miután veszteségessé váltak, többségüket megszüntették. Most ugyanakkor a környezetbarát szemlélet terjedésével a rövid távú repülőjáratok egy részének megszüntetése került napirendre, így a vasúti járatok újra népszerűbbé válhatnak.