Elismerések a Tájházszövetség közgyűlésén

Forrás: turizmus.com

 2016. április 11. 22:25

A Magyarországi Tájházak Szövetsége április 9-i éves közgyűlésén díjazta az Év Tájházvezetőjét, és első alkalommal adományozta oda a Szablyár Péter Emlékplakettet.

Idén az Év Tájházvezetője Spanics Ágnes, a somogyszobi tájházat működtető Vilma Háza Alapítvány elnöke lett, aki magas színvonalú tájházvezetői, hagyományőrző és közösségteremtő munkája elismeréseként kapta a szakmai elismerést.

A Szablyár Péter Emlékplakettet – melyet a szervezet alapító-ügyvezető elnökéről neveztek el – első alkalommal adta ki a Magyarországi Tájházak Szövetsége. A szervezet 2015. október 2-án, Terényben megtartott közgyűlésén határozta el az elismerés megalapítását, amellyel a tájházak ügyéért hosszabb időszakon keresztül végzett kitartó és elkötelezett munkát kívánja díjazni, kétévente. A Szablyár Péter Emlékplakettet a szövetség első alkalommal Juhász Lászlónak, a Mezőcsáti Tájház tulajdonosának adományozta (képünkön), akinek ezzel példaértékű, tudományos hitelességű, elkötelezett, a népi építészeti értékeket őrző tevékenységét és múzeumpedagógiai munkásságát ismerték el.

 

A díjakat Bereczki Ibolya elnök, Páll István, a felügyelőbizottság tagja és Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök adta át a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban tartott közgyűlésen, ünnepélyes keretek között.