Az iraki légtér elkerülését javasolják

Forrás: MTI

 2020. január 09. 13:47

Az iraki légtér elkerülését javasolja az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) a tagországokban bejegyzett légitársaságoknak.

Az Európai Unió légiközlekedési szerve csütörtökön ezt arra reagálva közölte, hogy szerdára virradó éjjel Iránból ballisztikus rakétákkal több olyan iraki célpontot is megtámadtak, ahol amerikai és a koalíciós erők katonái állomásoznak.

Az EASA nem tiltotta meg kategorikusan a légtér használatát – szemben  az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatallal (FAA) –, de arra kérte a tagállamok hatóságait, hogy adjanak ki az iraki légtér elkerülésére vonatkozó határozatokat.

A szervezet folyamatosan kapcsolatban áll az Európai Bizottsággal és a tagállamok hatóságaival, a helyzetet figyelemmel kísérik, és szükség esetén beavatkoznak – olvasható az EASA közleményében.

Az ügynökség kérése előtt több európai ország már megtiltotta az ott bejegyzett légitársaságoknak, hogy Irak, vagy Irán légterén átrepüljenek, az Air France, a Lufthansa, illetve az International Airlines Group légitársaságai (British Airways, Iberia, Aer Lingus, Vueling, Level) pedig felfüggesztette iráni, iraki járatait.

A magyar hátterű Wizz Air diszkont légitársaság szerdán közölte, hogy dubaji járatuk elkerüli az érintett országok légterét. Az AIRportal.hu légiközlekedési szaklap szerint a Budapestről Dubajba tartó gép már Egyiptomon és Szaúd-Arábián keresztül közlekedett az emírségekbe, visszafelé pedig Cipruson meg kellett szakítani a járat útját, mert személyzetet kellett cserélni.

Az iráni légtér jó részét már elkerülik a légi járatok, de Irak fölött még most is sok gép repül

Fotó: Flightaware, 2020. január 09. 14.00 óra

Az Aeroflot orosz és az egyesült arab emírségekbeli Emirates légitársaság is felfüggesztette szerdán a közel-keleti térséget érintő járatait.

Emlékezetes ugyanakkor, hogy január 8-án a hajnali órákban lezuhant egy ukrán személyszállító repülőgép közvetlenül a teheráni felszállást követően. Az elsődleges információk szerint hajóműhiba okozta a balesetet, de felmerült a terrortámadás lehetősége is.

Ezzel kapcsolatban az Airportal.hu azt írja, hogy amerikai titkosszolgálatok szerint az Ukraine International Airlines Boeing 737-esét irániak lőtték le, véletlenül. A BBC az amerikai CBS televízió nyomán írt arról, hogy amerikai műholdak két rakéta indítását, majd a gép becsapódását is érzékelték.

A Newsweek a Pentagonban, az amerikai és iraki titkosszolgálatoknál dolgozókat idézve azt írta, egy orosz gyártmányú, 9K330 Tor önjáró légvédelmi rakétarendszerrel lőhették le a gépet.