Elkészült a Gerecse vadonatúj bringapályája

Forrás: turizmus.com

 2022. március 29. 16:22

Az Országos Bringapark Programnak köszönhetően birtokba vehették a lelkes rajongók az elkészült pumpapályát Tarjánban. A beruházás 32 millió forintos összköltségéből az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 12 millió forintos támogatást nyújtott.

A sok egyéb sportlétesítmény mellett a bringapark a község egyik központi helyén, a közkedvelt Fesztivál Park részeként színesíti immár a sportolási lehetőségek palettáját - közölte az Aktív Magyarország.

A gyönyörű látképpel rendelkező pálya a tudatos kiválasztásnak köszönhetően kiválóan illeszkedik Tarján sportolási és szabadidős fellegvárába, melyben az utóbbi években helyet kapott egy modern játszótér, egy műfüves focipálya, egy kültéri edzőpark és egy kézilabda pálya is.

bringapark_tarjan

Mivel a pályán egyszerre többen is haladhatnak, ezért a létesítmény használata megtanítja a gyerekeket arra, hogy tudatosan figyeljenek egymásra

Fotó: Aktív Magyarország

A helyszín rövid időn belül beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hogy egy modern közösségi játszótérré váljon, ahol a gyerekek összemérhetik tudásukat. Mivel a pumpapályán futóbiciklivel, kerékpárral, rollerrel, gördeszkával és görkorcsolyával is lehet körözni, ezért igen nagyfokú változatosságot biztosít használói számára.

A pálya nagy előnye, hogy egyaránt élményt nyújt amatőröknek és profiknak, így a kezdőtől egészen a haladó szintig mindenki biztonságosan, saját ritmusában és merészségi fokának megfelelően tudja használni. Mivel a pályán egyszerre többen is haladhatnak, ezért a létesítmény használata megtanítja a gyerekeket arra, hogy tudatosan figyeljenek egymásra, így pedig nagyobb eséllyel kerülhetik majd el az esetleges későbbi baleseteket. „A gyerekek itt a gyakorlatban sajátíthatják el a biztonságos közlekedéshez szükséges készségeket, a nélkülözhetetlen elméleti tudás megszerzését pedig a Közlekedési Tudáspórba bevezetésével támogattuk, melyhez egy Közlekedő kisokos munkafüzetet is készítettünk”, mondta Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

bringapark_tarjan

Az új pumpapálya előnye, hogy egyaránt élményt nyújt amatőröknek és profiknak, így a kezdőtől egészen a haladó szintig mindenki tudja használni

Fotó: Aktív Magyarország

Egy ilyen bringapályán gyorsan megszerezhető a szükséges erőnlét ahhoz, hogy akár egy nagyobb biciklitúrákba is belekezdjünk. Például már egy kicsi edzettséggel rögtön teljesíthető az a Tarjánig húzódó mintegy 40 km hosszú kerékpárút is, ami Etyekről indul, és Bicskén, Csabdin át csodálatos tájakban, halastavakban, pincesorokban gazdag útvonalat kínál a kerékpárosok számára. A biztonságos, komolyabb szintkülönbséget nélkülöző szakasz az amatőr kerékpárosok és a családdal kirándulók számára is ideális lehet.

A jövőbeli fejlesztéseknek köszönhetően pedig az úgynevezett Duna-Duna útvonalon, amely magába foglalja a tarjáni szakaszt is, Esztergomból indulva Etyeken keresztül akár egészen Ercsiig tekerhetünk majd. Ezáltal a Duna-parton haladó EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárútról közvetlenül is elérhető lesz majd Tarján térsége. A tervek szerint Budapestről Etyekre, majd onnan tovább a Velencei-tóhoz tartó bicikliút is létesül, valamint kerékpárút épül majd Tata és Tarján között is.