Elkészült a reptéri turbókörforgalom

Forrás: turizmus.com

 2020. július 09. 14:23

Elkészült Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. Termináljához vezető körforgalom. Az Európai Unió támogatásával épülő körforgalomnak köszönhetően biztonságosabbá és egyszerűbbé válik a terminál megközelítése.

Hétfőn elkészült, és ezt követően már át is adták a közúti forgalomnak a 4-es számú főúton épült, a Liszt Ferenc Repülőtér 2. Terminálja felé vezető körforgalmat. A kétsávos turbókörforgalomnak köszönhetően biztonságosabbá és gyorsabbá válik a repülőtér közúti megközelítése. A körforgalmat úgy alakították ki, hogy a 2. Terminál jövőben növekvő utasforgalmát, illetve a Cargo City felé lekanyarodó teherforgalmat egyaránt hatékonyan kiszolgálja.

Már használhatják az utazók az új turbókörforgalmat

Fotó: Budapest Airport

A munkálatok ütemezésére nagy hangsúlyt fektetett a Budapest Airport: a körforgalom kevesebb, mint egy év alatt készült el, úgy, hogy az építkezés a normál közúti forgalmat a lehető legkisebb mértékben zavarta.

A körforgalom építése összesen 1 milliárd forintba (3 011 767 euróba) került, amelynek 85%-át utólagos támogatással téríti meg az Európai Unió, egy átfogó, földi oldali repülőtérfejlesztési projekt támogatáscsomagjának részeként.

A projekt keretében az elmúlt időszakban elkészült egy új transzformátorállomás, felújították a repülőtéri tűzivíz gépházat, felújították és kibővítették a C portától bevezető vasúti ágat, megépült a vasúti átrakó és bővítették a repülőtéri kerozinlefejtő állomást is, továbbá lecserélték a repülőtér területét határoló kerítést a 4-es főút mellett.

A jelentős részben Európai Uniós támogatásból megvalósuló fejlesztési csomag részeként a elkövetkező időszakban további projektek valósulnak meg: a Budapest Airport új főportát épít, valamint felújítja és bővíti az ahhoz kapcsolódó szervizutat, amely ezt követően csatlakozni fog a vecsési kettős körforgalomhoz is, egyszerűbbé és biztonságosabbá téve ezzel a repülőtérre történő közúti közlekedést és áruszállítást.

A repülőtér területén belül az új főportát szintén szervizút köti majd össze a C portával. A projekt keretében kerékpár utat is kiépítenek a vecsési kettős körforgalomtól a Holiday parkolóig és az új főportáig.

A teljes földi oldali repülőtér fejlesztési csomag 6,2 milliárd forintból (17 460 000 euróból) valósul meg, amelyből 85%-ot (14 841 000 eurót) az Európai Unió finanszíroz.