Elkészült a Wenckheim-kerékpárút Békéscsabán

Forrás: MTI

 2023. május 12. 12:21

A Modern városok program keretéből kapott, csaknem 3,8 milliárd forint támogatásból elkészült a Wenckheim-kerékpárút Békéscsabán.

A Wenckheim-kerékpárút a békési megyeszékhely belvárosát érintve kerékpár- és turistaúttal köti össze a szabadkígyósi, a gerlai, a pósteleki és – az M44-es elsőrendű főút szervizútján keresztül – a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almássy-kastélyokat – tájékoztatott Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

Békés megyében 31 kastély van, ezek közül 17-et a Wenckheimek építtettek.

A projekt 20 kilométeren érintette a kerékpárutat, amelyből nagyjából tíz kilométer újonnan épült, tíz kilométeren pedig a már meglévő kerékpárút újult meg. Az út egyes szakaszokon (például a bányatavaktól a szabadkígyósi kastélyig) nem klasszikus kerékpárút, hanem mezőgazdasági járművek által is használható szakasz.

A Wenckheim-kerékpárút teljes hálózata hosszabb 20 kilométernél, de például a Szabadkígyós és Újkígyós között épült 1,5 kilométeres szakasz nem a Modern városok programban, hazai forrásból, hanem mintegy 125 millió forint uniós támogatásból újult meg.

A kerékpárúton a békéscsabai bányatavakhoz is elkerekezhetünk

Fotó: wenckheimkerekparut.hu

Szarvas Péter felhívta a figyelmet arra, hogy kerékpárúton elérhető Békéscsabáról a dobozi Wenckheim-kripta is, de az sem része a Modern városok programnak.
Az útvonal bejárása során az építészeti hagyaték mellett a Munkácsy-negyed, valamint a békéscsabai bányatavak gazdag madárvilága is megtekinthető, utóbbi helyen egy madárles is épült. A pósteleki kastélyrom elé egy kronoszkópot telepítettek, amely megmutatja, hogyan nézett ki az épület homlokzata a fénykorában, a 20. század elején.

A teljes útvonalon egyedi tervezésű fedett pihenőhelyeket, valamint pumpa- és szervizpontokat alakítottak ki, Pósteleken úgynevezett dirt biciklis akadálypálya is épült. A projekt részeként kerékpárokat is vásárolnak, amelyeket majd kölcsönözni lehet.

Bár valamennyi szakasz már hónapok óta használható, a Wenckheim-kerékpárutat hivatalosan május 26-án adják át.