Elkészültek a Balaton új vízi turisztikai megállópontjai

Forrás: turizmus.com

 2023. január 24. 15:25

Kishajós vízi turisztikai megállópontok létesültek Balatonfüreden és Keszthelyen, melyeket tavasszal már birtokba is vehetnek a látogatók – hangzott el a „Balatoni Megállópontok létesítése” elnevezésű projekt záróünnepségén Balatonfüreden.

A két – egyenként 1,940 és 1,398 milliárd forintból megvalósult – projekt célja a „Balatonfüredi Megállópont” és egyéb turisztikai szolgáltatások létrehozása, valamint a Balatonon a turisztikai célú túravitorlázás átfogó fejlesztése mellett a különféle sportturisztikai tevékenységek összekapcsolásával közös megállóhelyek hálózattá alakítása volt. Ez a forma lehetővé teszi a turisták számára a célállomások bejárását, valamint a túravitorlázás távlati koncepciójának is megfelel.

A balatonfüredi, központi létesítmény számára a város önkormányzata biztosított helyet a Balatonfüredi Camping területén. A fejlesztés keretében új sétányt is létesítettek: a látogatók az új, 140 férőhelyes kikötőnek, vízi turisztikai szabadidőközpontnak és kajak-kenu pontnak is otthont adó Kékszalag PORT-ot a Kékszalag-sétányon keresztül tudják megközelíteni.

Keszthelyen a frissen létesült Kajak-Kenu Pont a Keszthelyi Yacht Kikötő melletti Libás strandon, a város keleti részén várja a látogatókat.

A projektzáró ünnepség sajtótájékoztatóján Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága sportért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke elmondta: ezek a beruházások hatalmas lépést jelentenek abba az irányba, hogy minél többen válasszák a sportot, azon belül is a vízi sportokat a szabadidejük eltöltésére, ezáltal az egészségük, életminőségük javítására.  Külön kiemelte: ezek a létesítmények azt is segítik, hogy az utánpótlás-nevelés még szélesebb körben  megvalósulhasson a Balaton körül.

Kontrát Károly, Balatonfüred térségének országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztések a jövőbe való befektetésnek tekinthetőek, hiszen éppen a minőség és a színvonal okán egyre több vendéget csábítanak a térségbe.

A balatonfüredi Kékszalag PORT egy új, 140 férőhelyes kikötőnek, vízi turisztikai szabadidőközpontnak és kajak-kenu pontnak is otthont ad

Fotó: Szántó Áron/MVSZ

Bóka István, Balatonfüred polgármestere arról beszélt, hogy a városrész az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően most már teljesen más arcát mutatja. Hozzátette: nem titkolt cél volt, hogy ezt a területet még inkább bekapcsolják a város vérkeringésébe.

„Egy évvel ezelőtt tavasszal nyithattuk meg a Balaton első ötcsillagos szállodáját, ami a Kékszalag PORT szomszédságában van. Megvalósult a kemping mostanra tervezett felújítása, magas színvonalú konferenciaterem is épült a területen, valamint elkészült a Kékszalag-sétány. Mindezen beruházások célja, hogy minél szélesebb körű szolgáltatás legyen elérhető a városban, egészen a konferenciaturizmustól a szabadidős- és sportturizmusig. Fontos kiemelnem, hogy ezek a létesítmények, ahogyan a hozzánk látogató vendégeket, úgy a városban és a térségben lakókat is kiszolgálják” – fogalmazott.

Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke szerint a balatonfüredi megállópont létrejötte egy nagyon fontos mérföldkő a sportszövetség életében, itt ugyanis nem csupán a hajóhelyet bérlők találtak otthonra, hanem számos, a szövetség által rendezett versenynek is helyszínt biztosít a létesítmény.

A beszédek után Holczhauser András, a Kékszalag PORT-ot üzemeltető Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ ügyvezetője mutatta be részletesen a kikötői infrastruktúrát, valamint a marina központi épületét és annak szolgáltatásait.