Elkezdődött a Gül Baba türbe felújítása

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 05. 11:10

Amint arról 2015 januárjában már beszámoltunk, a miniszterelnökség kiemelt beruházásként kezeli Gül Baba türbéjének rekonstrukcióját. Erről a török és a magyar állam illetékes vezetői már 2014 tavaszán szándéknyilatkozatot írtak alá. A rekonstrukció munkálatai megkezdődtek.

A több milliárd forintos beruházás most a kivitelezési korszakba érkezett a kerületi lap beszámolója szerint, augusztus 10-től a munkaterületet lezárták. Egyes utcákban a gyalogos forgalmat is teljesen megszüntették, nemcsak a gépkocsiknak tilos behajtani. A gépjárműforgalmat a kivitelezés ideje alatt három ütemben korlátozzák majd, a türbéhez közeli három utcában.

A több hektáros terület teljesen megújul, így Budapest új turisztikai attrakciójává válik. Nemcsak a síremlék és az oszlopos keringő, hanem az egykori Wagner-villa egyes építményei is újjászületnek. Megszépülnek az oda vezető utcák, a lépcsők, a parkolóhelyek és a teraszos kertek. Egyedi látványosság lesz a függőkert is.

Gül Baba származása miatt elsősorban a törökök zarándokolnak el a Rózsadombon található iszlám szent helyhez. A Buda 1541-es ostromakor elhunyt dervis már életében nagy tiszteletnek örvendett.