Elkezdődött a nyár a MÁV-nál is

 2014. június 22. 12:02

Szombattól nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok, a több mint egymilliós, nyári, balatoni utasforgalom megfelelőbb kiszolgálása érdekében.

Csökkenő menetidők, különleges Nohab-vontatás, klimatizált IC-kocsik és motorvonatok, KÉK HULLÁM, TEKERGŐ, KATICA, Aranyhíd, Ezüstpart és Siófok Expressz, étkezőkocsi-szolgáltatás, éjszakai és hajózással egybekötött vonatozás, kerékpárszállítás segítőkkel és a Balatonfenyvesi kisvasút. Idén nyáron is érdemes lesz vonattal utazni.

Június 21. és augusztus 31. között nyári menetrend lép életbe a vasúton, elsősorban a jelentősen megnövekvő balatoni utazási igények megfelelőbb kiszolgálása érdekében. A nyári hónapokban több mint egymillió utas választja utazásához a tóhoz vezető és a tó körüli vasútvonalak vonatait.

 

CSÖKKENŐ MENETIDŐ

Csökkenő menetidő – ez az egyik legfontosabb érv az idei balatoni utazások mellett: 1 óra 27 perces menetidővel számolhatnak a fővárosból Siófokra utazók, és két órán belüli menetidővel a Balatonfüredre vonatozók. A többi balatoni állomásra és megállóhelyre is a korábban megszokottnál kevesebb idő alatt lehet eljutni Budapest irányából, a Kelenföld–Székesfehérvár szakaszon elvégzett pályafelújításoknak köszönhetően. A Balatont érintő pályafejlesztések pedig az ősztől tovább folytatódnak: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. korszerűsíti Lepsény–Szántód-Kőröshegy között a vasúti pályát, így e szakaszon jövő nyáron már javarészt 100 km/órás sebességgel közlekedhetnek a vonatok (további részleteket erről közleményünk végén olvashat).

 

NYÁRI MENETREND – PLUSZ VONATOKKAL, EMELT KAPACITÁSSAL

Széles kínálat az északi partra utazóknak

A Balaton északi partjára Budapestről hétköznap 17 közvetlen vonat biztosítja az eljutást. A vonalon – a nagy sikerre tekintettel – ismét közlekedik az a tavaly bevezetett háromféle vonattípus, amely a különféle utazási igényekhez igazodik.

KÉK HULLÁM: Budapest és Tapolca között kétóránként járó sebesvonat, a leggyorsabb eljutás az északi partra. Balatonfüredtől minden állomáson megáll. A vonatban légkondicionált, IC- és kerékpárszállító-kocsi is közlekedik, minden kocsiban ingyenes wifi internetelérési lehetőséggel.

TEKERGŐ: Budapest és Tapolca közötti gyorsvonat, amelyen több mint harminc kerékpár szállítható. Alkalmas csoportos utazásra is, az együttes elhelyezést további térítés nélkül biztosítja a vasúttársaság. Jó hír, hogy a biciklik fel- és lerakásában a jegyvizsgálókon kívül a nagyobb állomásokon diákok is segítenek.

KATICA: Budapest és Balatonfüred között kétórás ütemben közlekedő motorvonat, amely Székesfehérvártól Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megáll. A korszerű Desiro járművek – alacsony padlózatuknál fogva – kényelmes le- és felszállást tesznek lehetővé.

A csúcsidei megnövekedett utasforgalomban további plusz vonatokat közlekedtet a MÁV-START a főváros és az északi part között. Így Budapestről Tapolcára péntekenként 18 órakor, hétvégeken 9 óra 35-kor, vissza hétvégeken18 óra 52-kor, ezen felül vasárnap 19 óra 59-kor indulnak vonatok.

 

Nyárra készen a déli parton is

Hétköznapokon Budapestről a déli part felé húsz közvetlen vonat biztosít eljutást. Kétóránként indulnak gyorsvonatok, egy-egy légkondicionált IC- és nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival. Emellett naponta több sebesvonat áll az utazók rendelkezésére, ezek a tóparton minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Péntek délután és szombat-vasárnap délelőtt Budapestről, míg vasárnap délután a Balaton irányából közlekednek plusz járatok, melyek többlet kapacitással szállítják az utasokat. Ilyen plusz vonat indul például Budapestről Fonyódra péntekenként 17 órakor, hétvégéken reggel 7 órakor, 10 óra 5-kor, 12 óra 50-kor, 15 óra 25-kor, Siófokra pedig szombatonként 9 órakor. Vissza irányban Fonyódról hétvégéken 12 óra 50-kor, 15 óra 25-kor illetve vasárnaponként 17 óra 47-kor, Siófokról vasárnaponként 17 óra 46-kor indul a „ráerősítő" járat.

Közvetlen vonatok Nyugat-, Északkelet- és Dél-Magyarországról

Az ország távolabbi térségeiből is biztosít közvetlen eljutást a vasúttársaság a Balatonhoz. Így például az Ezüstpart Expressz Miskolc és Keszthely között közlekedik minden nap, és nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is továbbít. Az Aranyhíd Expressz Szeged és Keszthely között biztosítja hétvégente a közvetlen eljutást például Kecskemétről, Kiskunfélegyházáról vagy Ceglédről is a Balatonhoz. Hétvégén és ünnepnapokon Budapest és Keszthely között újra közlekedik a Siófok Expressz, amely alacsonypadlós, klimatizált FLIRT-motorvonatokból áll majd. Valamint hétvégente egy új gyorsvonatpár is az utazók rendelkezésére áll Szolnok–Siófok viszonylatban. Továbbá naponta közvetlenül juthatnak el az utasok a magyar tenger több részére a többi közt Záhonyból, Győrből, Szombathelyről és Sátoraljaújhelyről.

Éjszakai vonatok, megerősített biztonsági szolgálat

Újra közlekednek csütörtök, péntek és szombat éjszakánként vonatok: egy pár a Déli pályaudvar és Keszthely, egy pár a Déli pályaudvar és Fonyód között, Budapestről késő éjszaka, a Balatonról hajnalban indulva. Az utasok védelme és a vagyonbiztonság érdekében a vasúttársaság megerősítette a biztonsági szolgálatot a balatoni vonatokon és a nagyobb vasútállomásokon, így Siófok, Fonyód, Keszthely, Tapolca állomáson és a vonatokon is találkozhatnak utasaink szolgálatot teljesítő vasútőrökkel. Rajtuk kívül készenléti rendőri járőrszolgálat és esetenként vasúti polgárőri, rendőri járőrszolgálat is lesz a balatoni vonatokon és állomásokon, különös figyelmet fordítva a nyári fesztiválokra. Továbbá a lopások megelőzése érdekében az állomási hangosbemondókon keresztül többször is felhívjuk az utasok figyelmét arra, hogy fokozottan vigyázzanak értékeikre.

A Velencei tóhoz is vonattal

A Kelenföld–Székesfehérvár vasútvonal korábbi nagyszabású felújításának köszönhetően jelentősen javult a kínálat: Velence és Gárdony félóránként elérhető Budapest és Székesfehérvár irányából is. A Budapestről érkezők választhatnak a Kőbánya-Kispestről és a Déli pályaudvarról induló vonatok közül, így a tó Dél-Pest térségéből is közvetlenül és gyorsan megközelíthető, akár légkondicionált vonatokkal.

 

MEGÚJULT SZOLGÁLTATÁSOK, JELENTŐS KEDVEZMÉNYEK

Étkezőkocsik a Balatonnál: kávé, ebéd panorámával

Egyes balatoni vonatokon mind az északi, mind pedig a déli parton július elsejétől újra elérhető lesz az étkezőkocsi-szolgáltatás. A vasúttársaság így biztosítja az utasok számára az érintett vonatokon egy kávézás, vagy a reggeli, ebéd, vacsora lehetőségét, emelve a szolgáltatás színvonalát.

Vonat, hajó, bicikli – csomagban

A biztonságos és komfortos kerékpárszállításon túl a MÁV-START kedvező árú jegyekkel várja a bringásokat. A kerékpáros túrajeggyel az ország bármely területéről – a megtett távolságtól függetlenül – egységesen 420 forintért szállítható kerékpár a Balatonhoz, a Fertő tóhoz és a Tisza-tóhoz. Így nemcsak a tavakhoz lehet eljutni, hanem a tavak körüli állomások, megállóhelyek között utazva sem kell aznap újabb kerékpárjegyet váltani.

A nyári hónapokban a hajózást kedvelők is kedvezményesen utazhatnak a vonatokon a Balaton Mix jegy révén, amely a Balaton körüli vasútvonalakon és a Balatoni Hajózási Zrt. menetrend szerinti járatain jogosít korlátlan számú utazásra és kerékpárszállításra. Ezen felül a Balatonhoz eljutásra ötven százalékos kedvezményű jegy váltható, továbbá fél áron lehet utazni a Balatonfenyvesi kisvasúton.

Több pénztár, segítők, információ az állomásokon

Nyáron több jegypénztárban lehet jegyet váltani a turisták által kedvelt térségekben, így a meglévőn felül további egy Velencei tavi és tizenegy balatoni megállóhelyen, állomáson lehet jegyet váltani június 21-től.

Diákok segítik a vasutasok munkáját a Balaton nagyobb utasforgalmú állomásain és Kelenföldön. A fiatalok információt nyújtanak, illetve segédkeznek a kerékpárral utazóknak a fel- és leszállásban.

Újra Nohab-élményvonat

Július 12-től augusztus 31-ig hétvégente ismét találkozhatnak utasaink a világ egyik legszebb dízelmozdonyának tartott Nohab-mozdonnyal a Balaton északi partján. A Nohab hétvégenként egy Tekergőt és egy Kék Hullámot továbbít, mindkét vonatban kerékpárszállító- és étkezőkocsi is közlekedik. Az első legendás svéd gép 1963-ban állt forgalomba Magyarországon, tavaly az ötven éves jubileum alkalmából közlekedő mozdony számtalan érdeklődőt vonzott a hazai és külföldi vasútbarátok valamint a nosztalgiára vágyók köréből.

Balatonfenyvesi kisvasút: egyre több utazás a Nagyberekbe

Töretlen népszerűségnek örvend a Balatonfenyvesi kisvasút, amely már az előző évben is húsz százalékos forgalomnövekedést könyvelhetett el, 35 ezren utaztak rajta. Hétvégenként már most eggyel több vonatpár közlekedik, továbbá biztosított a kerékpárszállítás. A napi hat pár, negyven perces menetidővel közlekedő vonaton az utasok a Nagyberek gazdag állat- és növényvilágában gyönyörködhetnek. A kisvasúton kedvezményes, 25 százalékkal csökkentett regionális tarifa érvényes.