Elkezdődött a Ryanair-sztrájk

Forrás: MTI

 2018. július 25. 11:52

Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban és Belgiumban sztrájkol a Ryanair fedélzeti személyzete július 25-én és 26-án.

A madridi repülőtéren a sztrájkolók kétnyelvű, spanyol és angol szórólapokon tájékoztatják az utasokat a munkabeszüntetés okairól. A felsorolt 13 pontban szerepel egyebek mellett, hogy mivel írországi munkaszerződéssel rendelkeznek, nem hitelképesek Spanyolországban, nincs munkahelyi balesetbiztosításuk, és nem jár nekik betegszabadság sem. A dolgozók egyébként minden országban a munkakörülményekre panaszkodnak, állításuk szerint például az ivóvízért is fizetniük kell a fedélzeten.

A Ryanair sokáig nem ismerte el a dolgozóit képviselő szakszervezeteket, majd a tavaly októberben a személyzet hiánya miatt bejelentett járattörlések óta több országban is megkezdhette tevékenységét több pilóta- illetve légiutas-kísérő érdekképviselet. Mint azt korábban megírtuk, néhánnyal közülük sikerült megállapodni, de ezzel sem sikerült megelőzni a sztrájkot. A több mint 1800 spanyol munkavállalót képviselő két szakszervezet és a légitársaság képviselői a spanyol fejlesztési minisztérium közvetítésével július 24-én éjfélig, vagyis a sztrájk kezdetéig ültek tárgyalóasztalnál, hogy megoldást találjanak, ám kilenc órányi egyeztetés után sem sikerült megállapodniuk.

A sztrájk körülbelül 50 ezer embert érint szerte Európában

Fotó:  pixabay.com

A Ryanair egyébként máris tett lépéseket a sztrájkolók „megbüntetésére”:  október 28-tól minden ötödik dublini bázisú repülőgépét Lengyelországba helyezi át. Dublinban így 30 helyett 24 Boeing B737 gép állomásozik majd, ami egyúttal több mint száz pilóta és kétszáz utaskísérői állás megszűnését is jelenti. A Ryanair a gépek áthelyezésével párhuzamosan megszűnő munkahelyek egy részét is Lengyelországban kínálja fel a Dublinban feleslegessé vált alkalmazottaknak.