Elkezdődött az új balatoni hajók gyártása, jövőre már ezeken utazhatunk

Forrás: turizmus.com

 2021. december 17. 13:41

A kormány támogatásának köszönhetően a BAHART jelenlegi flottájának megújítása, az üzemeltetett kikötők felújításának előkészítése mellett új kompok és katamaránok gyártása is elkezdődött. A hajók 2022-ben érkeznek a Balatonra.

Az állami 6,6 milliárd forintos tőkeemelésnek köszönhetően két 45 méteres kompot és két 35 méteres katamaránt szerez be a BAHART közel 5,7 milliárd forintból. A beruházás a hajózási társaság 2030-ig tervezett teljes modernizációs folyamatának első üteme – közölte a BAHART.

A négy új jármű a legkorszerűbb műszaki és utaskiszolgálási eszközökkel rendelkezik majd. Kiemelt cél, hogy európai színvonalú szolgáltatást biztosítsanak az utasoknak. A BAHART szerint ez a fejlesztés történelmi léptékű a balatoni hajózás életében.

A kompok Szántódrév és Tihanyrév között, míg a katamaránok Siófok és Balatonfüred, illetve Tihany között, valamint a Fonyód–Badacsony útvonalon közlekednek majd, így biztosítva a kiemelt balatoni desztinációk elérését. A hajók gyártása már zajlik, Balatonra szállításuk 2022-ben várható.

BAHART

Az új kompok Szántódrév és Tihanyrév között közlekednek majd

Fotó: BAHART

Az új BAHART-hajók a szlovákiai Komáromban (Komarno) készülnek, amelyet az egykori Osztrák–Magyar Monarchia legjelentősebb kikötővárosaként tart számon a hajózástörténet. Komárom 119 éves hajógyára, a SAM Shipbulding and Machinery (SAM) óriási gyakorlattal rendelkezik a nagyhajó- és úszóművek gyártásában.

Az 1992-ben még állami tulajdonban lévő, majd 1989-ben privatizált gyáróriás labdarúgópálya-méretű üzemcsarnokában egy időben akár kilenc nagyméretű hajó elkészítésén dolgozhatnak az ügyes kezű mesteremberek. A cég műhelyiből kikerülő személyszállító hajók ma már a világ több országában várják a hosszú folyami vagy tengeri utazásra indulókat. A SAM a keleti, orosz, ukrán export mellett többek közt Kína és a Dél-Afrikai Köztársaság megrendelésére is készít hajókat, nagy teljesítményű úszódarukat. A komáromi gyár büszkesége az OL 400 típusú, luxuskivitelű vízijármű, amelyet a világ legnagyobb és legszebb folyami hajói között jegyeznek.

bahart

A katamaránok Siófok és Balatonfüred, illetve Tihany között, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalon közlekednek majd

Fotó: BAHART

A BAHART készülő új hajói méretükből adódóan a Sión teljesen összeszerelt állapotban nem szállíthatók, végszerelésük ezért a Balatonon történik majd meg.

Kapcsolódó cikkek