Eloltották a lángokat – sikeres volt a gyakorlat Ferihegyen

Forrás: turizmus.com

 2021. november 01. 10:50

Több száz fő részvételével, óriási füst és tűz közepette zajlott a szimulált mentés a budapesti repülőtér teljes körű kényszerhelyzeti gyakorlatán.

Az október 28-án éjjel tartott szimuláció során egy használaton kívüli, gyakorló repülőgép segítségével imitálták a balesetet, hogy felkészítsék a mentésben érintett szervezeteket egy esetleges valódi katasztrófa felszámolására – tájékoztatott a Budapest Airport.

Sikeres volt a szimulációs gyakorlat Ferihegyen

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

Egy repülőtér működése során a legfontosabb tényező a biztonság. A Budapest Airport ezt folyamatosan erősíti, nemcsak munkavállalói, hanem partnerei, bérlői, a repülőtéri szervezetek és hatóságok körében is, hiszen a repülőtér és a repülés biztonságának folyamatos fenntartása közös feladat.

Nemzetközi repülőtérként minden lehetséges kényszerhelyzetre azonnal, pontosan és szoros együttműködésben kell reagálni, ezért elengedhetetlen és kötelező rendszeresen tesztelni azoknak a felkészültségét és kooperációjuk hatékonyságát, akik egy előre nem látható légi katasztrófa esetén részt vesznek a kényszerhelyzet kezelésében.

A szimulált esemény szerint egy, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkező légijármű leszállást követően balesetet szenved, a jobboldali főfutóműve becsuklik és kigyullad – ez volt a Budapest Airport október 28-ai teljes körű kényszerhelyzeti gyakorlatának szituációja, amelyet a mentésben résztvevő szervezetek egységeinek kezelnie kellett.

A gyakorlaton több százan vettek részt, ebből 50 önkéntes, akik a balesetet szenvedett légijármű utasait alakították, a többiek pedig a mentésben közreműködő hatósági, repülőtéri és mentő szervezetek munkatársaiként tevékenykedtek a valósághű szimulációban.

A balesetben több sérült és halálos áldozat is volt, valamint a mentési forgatókönyvet nehezítette, hogy a gépben 9 tonna üzemanyag volt, ami robbanásveszélyes, és ezen felül további veszélyes árut is szállított.

A Budapest Airport a nemzetközi előírásoknak megfelelően kétévente szervez teljes körű kényszerhelyzeti gyakorlatot, amit előtte több hónapos tervezés előz meg.

A cél minden évben ugyanaz: feleleveníteni és élesben lepróbálni a forgatókönyvet, összehangolni a mentési és kommunikációs folyamatokat, hogy valós légi esemény esetén minden résztvevő maximálisan tisztában legyen saját feladatával és felelősségével.