Először landolt Airbus A340-es gép az Antarktiszon

Forrás: turizmus.com

 2021. november 23. 15:00

A történelem során először szállt le Airbus A340-es repülőgép az Antarktiszon, a Hi Fly légitársaság jóvoltából. A Hi Fly 801 november 2-án, kedden szállt fel a dél-afrikai Fokvárosból, majd öt és fél óra alatt jutott el a legdélibb kontinensre.

A Hi Fly cég wet leasingre specializálódott, ami azt jelenti, hogy mind a repülőgépet, mind a légi személyzetet bérbe adják, és ők gondoskodnak a biztosításról, a karbantartásról és az egyéb logisztikáról. Az Antarktiszon landoló A340-est a Wolf's Fang, egy új, előkelő kalandtábor (a csúcskategóriás White Desert turisztikai vállalat új antarktiszi projektje) rendelte meg, ezen szállították az üdülőhelyre az ellátmányt – írja a CNN.

A gép legénységét Carlos Mirpuri kapitány vezette, aki egyben a Hi Fly alelnöke is. A Wolf's Fang birtokon található, jéggel borított kifutópályát C szintű repülőtérként jelölik, ez azt jelenti, hogy a nagy kihívást jelentő körülmények miatt csak magasan képzett személyzet repülhet oda.

A kapitány elmondta, hogy minél hűvösebb van, annál könnyebb letenni a gépet a 3000 méter hosszúságú pályán. Az egyik legnagyobb kihívást a kék jég vakító hatása okozza, ezért speciális szemüveget viselve kell landolniuk.

Az első feljegyzett gép az Antarktiszon egy Lockheed Vega 1 monoplán volt 1928-ban, amelyet George Hubert Wilkins ausztrál katonai pilóta és felfedező pilóta vezetett és a Dél-Shetland-szigetekhez tartozó Deception-szigetről szállt fel. A projektet William Randolph Hearst, egy gazdag amerikai könyvkiadó mágnás finanszírozta.

airbus_antarctica

A történelem során először szállt le Airbus A340-es repülőgép az Antarktiszon

Fotó: Hi Fly Facebook/Marc Bow

A mai napig nincs hivatalos repülőtér a kontinensen, de közel 50 leszállópálya és kifutópálya található rajta. A legtöbben hajóval jutnak el a fehér kontinensre. Azonban a Simple Flying repülési portál szerint egyre több nagyobb gép érkezik majd az Antarktiszra, hiszen az orosz kutatóállomás 2019 és 2020 között féltucatnyi próbarepülést szervezett a 3000 láb magas kék jégpályájukra és Dél-Afrika, illetve Ausztrália is érdeklődik a kontinensre történő repülés iránt.