Először látogatható az athéni Szelek tornya

Forrás: MTI

 2016. augusztus 19. 10:15

A modern görög állam történetében első ízben a nagyközönség által is látogathatóvá tették Athén egyik emblematikus ókori műemlékét, a több mint 2000 éves Szelek tornyát, amely átfogó felújításon esett át az Európai Unió támogatásával.

A jórészt épségben fennmaradt nyolcszögletű, márványból készült toronyszerű építmény 12 méter magas és 8 méter átmérőjű, oldalainak hosszúsága 2,8 méter.

Valószínűleg Küroszi Andronikosz építette i. e. 100 vagy 50 körül. Az épület belsejében hajdan volt egy vízóra is, amelynek a tervrajzát sikerült rekonstruálni. A vízórát az Akropoliszról lefolyó víz működtette egy bonyolult szerkezet segítségével, az óraszerkezetből távozó víz pedig szökőkutakat táplált.

Az épület azért kapta a Szelek tornya elnevezést, mert oldalai az Athénban uralkodó fő légáramlatok irányába mutatnak. Az épület nyolc oldalán lévő frízeken a nyolc szélisten – Boreász (észak), Kaikiász (északkelet), Eurosz (kelet), Apeliotész (délkelet), Nótusz (dél), Livász (délnyugat), Zephürosz (nyugat) és Szkirón (északnyugat) – látható.

Az athéniak horológiumnak, azaz órának is nevezik a tornyot az oldalain található napórák után.

 

Fotó: wikipedia