Először tesztelték utasokkal a futurisztikus hyperloop rendszert

Forrás: MTI

 2020. november 09. 11:17

A közlekedési rendszer az elképzelés szerint csöveken keresztül, légpárnákon lebegő kapszulákban utaztatná az embereket vagy árukat rendkívül nagy sebességgel.

Először tesztelték utasokkal a hyperloop futurisztikus közlekedési rendszert a nevadai sivatagban, Las Vegas közelében vasárnap délután – írta a BBC hírportálja.

A Virgin Hyperloop cég két munkatársa egy 500 méter hosszú tesztszakaszon utazott 15 másodpercen keresztül, elérve az óránként 172 kilométeres sebességet. Ez azonban csak töredéke annak az óránkénti több mint ezer kilométeres sebességnek, amit a Virgin el akar érni.
Nem a Virgin Hyperloop az egyetlen cég, amelyik a koncepció megvalósításán dolgozik, de eddig csak ők teszteltek utasok részvételével.
"Mind lelkileg, mint fizikailag jó érzés, egyikünk sem lett rosszul, egyáltalán nem éreztük magunkat hullámvasúton. A gyorsulás persze intenzívebb volt, mint ha hosszabb úton kellett volna elérni ezt a sebességet" – számolt be az élményről közvetlenül a teszt után Sara Luchian, a cég egyik igazgatója, a két utas egyike.

Az úton szkafander helyett egyszerű farmert és pulóvert viseltek.

A futurisztikus rendszer óránként 1200 kilométeres sebességgel szállítana utasokat vagy árut

Fotó: 123rf

A futurisztikus közlekedési rendszer ötlete Elon Musk, a Tesla Motors és a SpaceX űripari magánvállalkozás vezetőjének agyából pattant ki 2013-ban. Elképzelése szerint a közlekedési rendszer hatalmas átmérőjű csöveken keresztül, lebegő kapszulákban utaztatná az embereket vagy árukat óránként mintegy 1200 kilométeres sebességgel. A lebegő mágnesvasút-technológián (maglev) alapuló rendszer teljesen automata lenne, és elektromos árammal működne.
A maglev-vonatok gyorsasági rekordját eddig egy japán szerelvény állította fel 2015-ben a Fuji melletti tesztpályán, ahol óránként 602 kilométeres sebességgel száguldott.
A 2014-ben alapított Virgin Hyperloopba 2017-ben fektetett be a Virgin, a céget korábban Hyperloop One-nak, majd Virgin Hyperloop One-nak hívták.