Elsőként egy brazil légitársaság 737 MAX gépei szállnak fel újra

Forrás: turizmus.com

 2020. december 09. 15:38

A világon elsőként állítja újra forgalomba kereskedelmi járatain a Boeing 737 MAX típust a brazil Gol Linhas Aéreas.

Brazília legnagyobb belföldi forgalmú légitársasága december 9-től használja újra a típust – írja az Airportal légiközlekedési oldal.

A húsz hónapos kényszerpihenőt követően az első Boeing 737 MAX-szel teljesített járatok a légitársaság São Paulo-i bázisáról emelkednek a levegőbe, és december végéig mind a hét új generációs repülőgépe visszatérhet a menetrend szerinti forgalomba a tájékoztatás alapján.

A Gol közleménye kiemeli, hogy a típus forgalomba állítását megelőzően a légitársaság 140 pilótája vett részt a hatóságok által elrendelt pótlólagos képzéseken, az USA-ban működő MAX-szimulátorokon, az érintett repülőgépeken előírt műszaki módosítások elvégzése után pedig tesztrepüléseket is végrehajtottak.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) november 18-án oldotta fel a típus két katasztrófája után, 2019 márciusában elrendelt repülési tilalmat, míg az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) korábbi közlése szerint Európában 2021 januárjában engedélyezhetik a típus forgalomba történő visszatérését. Kína ugyanakkor továbbra sem engedi felszállni a Boeing 737 MAX-okat.

Alig egy hete számoltunk be róla, hogy már új megrendelés is érkezett a típusra, méghozzá a fapados Ryanair részéről.