Elszállt a forint – ki tudja hol áll meg?

Szerző: Wagner Zsuzsa

 2014. április 30. 11:50

Az új év kellemetlen meglepetéseként tartós mélyrepülésbe kezdett a nemzeti valuta, egyes elemzők szerint felkészülhetünk arra, hogy hosszabb távon kell berendezkednünk a gyenge forintra. Ha nem változik a helyzet, annak a kiutaztatás egyértelműen kárát látja, bár a nagy tour operatorok még bizakodóak.

„Egy utazásszervező számára nem kis feladat eldönteni, hogy milyen árfolyammal kalkulálja ki katalógusútjainak részvételi díját, hiszen ha nagyon kedvező forintárfolyammal számol, akkor ott a kockázat, hogy egy esetleges gyengülésnél vesztesége keletkezik, ha pedig túlságosan bebiztosítja magát, annak az lehet a következménye, hogy „kiárazza” magát a piacról, mivel eladhatatlanul drágák lesznek az útjai” – osztja meg a tour operatorok dilemmáit Molnár Judit, a MUISZ Kommunikációs Bizottságának vezetője, az OTP Travel igazgatója.

Ha az utazási szerződés rendelkezik a díjemelés lehetőségéről, az utazásszervező az árfolyamváltozásra hivatkozva 8 százalék mértékig egyoldalúan megemelheti árait. A hazai tour operatorok átlagosan 305 forint körüli euróárfolyamon kalkuláltak az idei nyárra, ami márciusban már jócskán alatta volt az aktuális, 310-313 forint közé „ragadt” középárfolyamnak, de az áremelést az irodák jellemzően még nem tartották esedékesnek, több okból.

 

Meddig nem emelnek árat az irodák?

A Kartago Tours 300 forintos euró-, illletve 230 forintos USD-árfolyamig garantálja az árakat a nyári utakra, de a 2014. április 15-ig tartó előfoglalási időszakra – legalább 20 százalék előleg megfizetése esetén – árfolyamtól függetlenül is árgaranciát ad – tudtuk meg Füri Mihályné cégvezetőtől. Ezért, és mivel a jelentősebb kifizetések májustól aktuálisak, még nem foglalkoztak az esetleges áremelés gondolatával.

„Viszonylag magas, 310 forint körüli euróárfolyamon kalkuláltunk, ezért a 315 forint körüli eladási árfolyam még belefér” – nyilatkozta lapunknak Ribi Péter, a Fehérvár Travel ügyvezetője. A végtelenségig persze ők sem tudják tolerálni a gyengülést, de Ribi Péter szerint soha nem lehet tudni, milyen irányba mozdul el az árfolyam, a folyamat kiszámíthatatlan, és az eddigi tapasztalataik azt mutatják, a forint gyengülését idővel kompenzálja az erősödése. Az elmúlt 15 évben ők csupán kétszer kényszerültek árat emelni, 5-6 százalékkal. Sok dollárelszámolású útjuk is van, de ez a valuta szerencsére tartja magát.

Tavalyhoz képest némileg magasabb, 300 forintos euróárfolyammal kalkulált 2014-re az IBUSZ, amelyet ezért – Komora Zoltán vezérigazgató tájékoztatása szerint – nem ért váratlanul a jelenlegi árfolyamszint. Március 31-ig előfoglalási akció keretein belül ez az utazási iroda is árfolyam-garanciát vállalt az előleget befizető utasai felé, az akcióban résztvevők tehát nemcsak a kedvezményből részesültek, hanem a megnövekedett árfolyamkockázatot is kiküszöbölhették.

 

Kikerülve a forintot

A forintgyengülés elleni védekezésben Molnár Judit szerint a legjobb megoldásnak az árak euróban történő meghatározása tűnik.

A NUR Necker­mann ügyfelei forintban és euróban is szerződhetnek az utaztatóval. Áraikat euróban garantálják, illetve legjobb árgaranciát nyújtanak az euróban szerződő előfoglalóknak. Ezenkívül március végéig árfolyam-kedvezmény akciójuk is volt, igen vonzó, 307 forintos áron számították át a forintot euróra a nyári utazások foglalásához kapcsolódóan.

„Az utazásszervezők igyekeznek elkerülni mind az árfolyam-változásból adódó áremelést, mind az ennek elmaradása miatt keletkező veszteséget, éppen ezért a forintáraikba kénytelenek bekalkulálni ezt a kockázatot, ami persze drágítja az utakat” – mondta el lapunknak véleményét Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője, aki szerint egyelőre nincs szó jelentős forintgyengülésről. Ő az előfoglalási értékesítési adatok alapján egyértelműen a kereslet élénkülését tapasztalja. Kérdés – teszi hozzá –, mennyivel lenne nagyobb a növekedés, ha erősebb lenne a forint.

 

Csak részmegoldás a fedezeti ügylet

Több iroda él határidős és egyéb devizaügyletekkel, például a Kartago Tours is ilyenekkel fedezi pénzügyi terve egy részét.

A fedezeti ügyletekhez azonban szabad pénzeszközre van szükség, illetve ez is rejthet magában kockázatot, hiszen ha a forint erősebb annál az árfolyamnál, mint amelyen az iroda megvásárolta, az kedvezőtlenebb helyzetet eredményez – int óva Molnár Judit. (Opciós ügyletek esetén nincs vételi kötelezettség, az opciós prémium azonban jelentős kiadással jár).

„Rövid távon fedezeti ügyletekkel tudjuk csökkenteni az árfolyamkockázatot, azonban egy hosszabb távú leértékelődésnél erre nagy valószínűséggel nem lesz lehetőség. Egy ilyen leértékelődés várhatóan beépül az árakba, ha nem idén, akkor jövőre. Más kérdés, hogy a jelenleginél jóval drasztikusabb, tartós leértékelődésre azért nem számítunk” – bizakodik Komora Zoltán, aki szerint a fedezeti ügyletek árazása érdemben nem befolyásolja az utak árát, de költségeik határt szabnak az alkalmazhatóságuknak.

 



Utazási szerződés bármilyen pénznemben

A március 15. óta hatályban lévő új Ptk. értelmében bármilyen pénznemben meg lehet kötni az utazási szerződést, de már a régi Ptk. sem zárta ki ennek lehetőségét, ezért az utazási szerződésekről szóló rendelet szövegétől – miszerint a fizetendő díjat forintban meghatározva kell szerepeltetni az utazási szerződésben – közös megegyezéssel korábban is eltérhettek a felek – szögezi le dr. Salamon András ügyvéd. Igaz, mindez ellentmond a fogyasztóvédelmi szabályoknak, de mivel a polgári jogi viszonyokat a Ptk. szabályozza, az összes többi jogszabálynak ahhoz kell idomulnia.