Eltávolítják a 45 tonnányi szerelemlakatokat a párizsi gyalogoshídról

Forrás: turizmus.com

 2015. május 30. 15:34

Végleg eltávolítja hétfőtől a párizsi önkormányzat a több százezer szerelemlakatot a Pont des Arts gyalogoshídról, ahol a rácsozott korlát egy része a lakatok súlyától tavaly leszakadt.

Európában először 2008-ban a Szajna felett a Louvre múzeumához vezető gyalogoshídon jelentek meg az örök szerelmet szimbolizáló lakatok, amelyeknek kulcsait a párok a folyóba dobják.

Fotó: szerelemlakat.com

A hídkorlát rácsozata azonban tavaly júniusban egy 2,4 méteres szakaszon leszakadt a lakatok súlyától. A hidat, ahonnan az egyik legszebb kilátás nyílik Párizsra, akkor egy időre le is kellett zárni. Személyi sérülés ugyan nem történt, de a városvezetés most úgy látja, hogy a rácsozat folyamatos rongálódása veszélyezteti a látogatók biztonságát, ezért hétfőtől valamennyi lakatot eltávolítják a hídkorlátról.

A nagytakarítás egy hetet fog igénybe venni, addig le is zárják a gyalogoshidat.
"Csaknem egymillió lakatot szedetünk le, ami 45 tonnát nyom" - mondta pénteken Bruno Julliard kulturális főpolgármester-helyettes, aki szerint nagyon "rondán" néz ki a lakatoktól roskadozó gyalogoshíd.

Az önkormányzat a rácsozatot eleinte művészi alkotásokkal díszített fatáblákkal fogja pótolni, majd ősszel üvegtáblák kerülnek a korlátok közé.
A hídra látogató turisták többsége sajnálja a szerelemlakatok eltávolítását.
"Jelképesnek számít lakattal megpecsételni a szerelmet itt Párizsban, a szerelem városában" - mondta a Dél-Franciaországból érkezett Jean. Egy idegenvezető pedig nem akarja előre figyelmeztetni a csoportjait a változásról. "Átviszem őket inkább a néhány méterre található Pont Neufre, s ott IV. Henrik szobra köré aggathatják majd a lakatokat" - mondta viccelődve.

A párizsi önkormányzat azonban erre az eshetőségre is gondolt, és máshol is üvegtáblákkal kívánja pótolni a régi hidak rácsozatát.
Anne Hidalgónak, Párizs tavaly megválasztott főpolgármesterének programjában szerepelt a szerelemlakatok helyettesítése "művészi, szolidáris és ökológiai alternatívákkal". A jelenség ugyanis más európai, nagy idegenforgalmú városokhoz hasonlóan óriási méretet öltött Párizsban, ahol a becslések szerint jelenleg több mint egymillió lakat lóg a Szajna feletti hidakra erősítve, s egyre több olyan helyen is megjelenik a szerelmi szimbólum, ahova turisták ritkán járnak.

"Szeretnénk ha Párizs a szerelem és a romantika városa maradna" - hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes. Ennek érdekében az önkormányzat kampányt indít, arra kérve a szerelmeseket, hogy másképpen, például szelfiket készítve fejezzék ki az érzéseiket.