Eltűnt utasszállító - Pekingben tüntettek az áldozatok hozzátartozói

Forrás: MTI

 2015. augusztus 07. 14:11

Transzparensekkel, feliratokat a kezükben tartva, nyakukba hurkot kötve, a földön térdelve vagy állva, kiabálva, öklüket rázva tüntettek pénteken a Malaysia Airlines eltűnt MH370-es légi járatán utazó kínaiak hozzátartozói Pekingben.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-esen, amelynek tavaly márciusban nyoma veszett, 153 kínai utazott. A családtagok a légitársaság pekingi irodájánál gyülekeztek, ahol az eredeti tervek szerint a cég képviselőit hallgatták volna meg a több mint egyéves nyomozás fejleményeiről. A Malaysia Airlines azonban végül elállt a találkozótól.

A többtucatnyi családtag riporterek, ügyvédek jelenlétében, jelentős rendőri készültség közepette fejezte ki bizalmatlanságát a légitársasággal és a malajziai kormánnyal szemben. Később többen a malajziai nagykövetséghez vonultak, hogy ott folytassák demonstrációjukat.

 

Az emberek egyebek között azt kiáltozták, hogy "Adjátok vissza a családunkat!", az ügyészeket és az "erős Kínát" pedig arra kérték, hogy képviseljék ügyüket.
A South China Morning Post című hongkongi napilap helyszínen lévő újságírójának egy illető, akinek az édesanyja utazott a gépen, arra panaszkodott, hogy hiába próbált kapcsolatba lépni a légitársasággal, válaszra sem méltatták. Egy másik nő, aki 28 éves lányát veszítette el, a Kuala Lumpur-i kormányt hibáztatta annak ellentmondásos következtetéseiért.

Az elmúlt héten a Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigetén megtalálták az eltűnt malajziai utasszállító közel kétméteres csűrőlapját, majd ugyanott üléspárnákra és repülőgép-ablaküvegekre is bukkantak. Ezek vizsgálatát a francia hatóságok végzik. A fejlemények a jelek szerint ismét feltépték a sebeket, és a hozzátartozók ismét a helyzet tisztázását követelik.

Réunion mintegy 3700 kilométerre van az Ausztráliához közel eső térségtől, ahová a gép utáni kutatási munkát eddig összpontosították.