Elveszítette Heathrow-résidőit az Aeroflot

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2022. június 30. 15:41

Hat másik légitársaság kapta meg az Aeroflot Heathrow repülőtéren birtokolt le- és felszállási jogait.

Ritkán fordul elő, hogy a londoni Heathrow repülőtéren birtokolt résidőket osszanak ki újra. Most azonban az Aeroflot 32 le- és felszállási jogát adta át hat másik, a jogokat megpályázó légitársaságnak az elkövetkező téli menetrendi időszakra a brit résidő-koordinátor – írja az aero.de.

A részben állami tulajdonú orosz légitársaságtól az Európai Unió és Nagy-Britannia az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt kivetett szankciók következtében megtagadta a be- és átrepülési jogokat. Ennek következménye az is, hogy az Aeroflot egy csapásra elveszítette az évtizedek alatt felépített és rendkívül értékes résidőit a londoni gyűjtő-elosztópontban. A brit kormány májusban fagyasztotta be az Aeroflot résidőit, megakadályozva ezek értékesítését.

Rendkívül értékes résidőket osztottak ki újra a Heathrow-n

Fotó: ©tupungato/123rf.com

Az ACL brit résidő-koordinátor korábbi igazgatója, Edmond Rose szerint az ACL dolga nem könnyű a résidők újrakiosztásakor, különösen nem akkor, ha egyszerre nagyobb mennyiségű résidő kerül vissza hozzájuk. Emlékei szerint legutóbb több mint tíz évvel ezelőtt, a Virgin Atlanticnek osztottak ki egy felszabadult napi résidőpárt.

Az Aeroflot 32 résidőpárjából hetet-hetet a JetBlue Airways, a Virgin Atlantic és a Vistara kapott, ezek közül például a JetBlue kora reggeli érkezést lehetővé tévő résideje különösen értékes a transzatlanti járatok szempontjából. A China Airlines és az Avianca az Aeroflot korábbi négy-négy heti résidőpárját kapta meg, a kanadai Westjet pedig hármat.