ELVIRA velünk marad és egyre okosabb lesz - podcast

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 09. 14:32

Bár felmerült a MÁV-START menetrendi kereső és a hozzá kapcsolódó internetes jegyvásárlási rendszerének átnevezése is, de egyelőre a név marad. A mögötte futó rendszer viszont teljesen megújult és folyamatosan új funkciókkal bővül.

Az elvira.hu oldalról a jegyvásárláshoz már átnavigál a felület a jegy.mav.hu oldalra, ahol BÉTA verzióban már elérhető a MÁV-START új internetes jegyvásárlási rendszere, a régi ELVIRA-n a menetrendi információkat lehet lekérni.

Kéregjegy, papírjegy, egy évtizede pedig már ELVIRA is – adott gyors evolúciós áttekintést a jegyvásárlási lehetőségekről a Trend FM Turizmus.com műsorában Laskay Lóránt, a MÁV-START értékesítési igazgatója. A kéregjegy nagyon egyszerű jegytípus volt, a pénztáros hátra nyúlt, majd átadott egy kemény papírt, amit aztán a kalauz lyukasztott és lepecsételt. Ugyanakkor nem volt követhető, ki hova utazott, még viszonylat sem volt ezeken a jegyeken. Aztán jött a „puha” papír, amit már gépből nyomtattak, de a háttérfolyamatok itt is alapvetően manuálisak voltak. A 2008 környékén debütáló ELVIRA akkoriban igen előremutató volt – hiszen már lehetséges volt az interneten keresztül vonatjegyet vásárolni.

Az már csaknem egy évtizede is látszott, hogy egységes, azonos háttérrendszeren nyugvó jegyértékesítési hálózatot kell fejleszteni, hiszen különböző jegyértékesítési csatornák különböző jegyértékesítési rendszereken futottak. Mára bevezetésre került a háttérben már homogén rendszerként működő - a szakmai berkekben csak „JÉ”-ként aposztrofált - jegyértékesítési rendszer. Ma már a vonaton vásárolt jegy, pénztár, internet, automaták, mobilapp is egy háttérrendszert használ, amelynek a fejlesztője és kivitelezője a MÁV Szolgáltató Központ Zrt.

 

Kritikus infrastruktúra

A  „JÉ” fejlesztésében a kezdetektől jelen lévő KÜRT Zrt. az adatmentéssel lett ismert, mára az adatvesztés megelőzésén van a hangsúly. Céljuk, hogy az adatokat ne visszaállítsák, hanem, hogy ne is vesszenek el. Itt jön elő az információmenedzsment azon üzletága – emelte ki a KÜRT Zrt. vezető projektmenedzsere, Harnos Krisztián – amely adatvédelmi rendszereket alakít ki. Azaz, a jegyeket és az adatokat ne lehessen hackelni vagy ellopni. A biztonsági funkciók felügyeletén túl, a „JÉ”-fejlesztés minőségbiztosításában is aktív szakértőként vesz részt a KÜRT.

mavpodcast

Ma már a vonaton vásárolt jegy, pénztár, internet, automaták, mobilapp is egy háttérrendszert használ, amelynek a fejlesztője és kivitelezője a MÁV Szolgáltató Központ Zrt.

Fotó: MÁV

Vannak tervezési feladataik, a MÁV-START ügyviteli kéréseinek, üzleti követelményeinek, illetve a szabályozási és jogszabályi előírásoknak is meg kell feletetniük a rendszert. „Cégünk szinte összes portfólióelemét hasznosítani tudja a MÁV, az üzleti kompetenciákra alapozó hatáselemzéseinktől kezdve a katasztrófaelhárításig egészen a EU-s normatíváknak való megfelelésig” – részletezte a Trend FM-nek Harnos Krisztián a KÜRT szerepét. A megszokott hibakeresési eljárások, a funkcionális és biztonsági tesztek mellett a KÜRT etikus hackelés metodikája is bevetésre került, ami a biztonsági követelmények teljesülésének ellenőrzésére szolgál, így a fejlesztés teljes életciklusát végig kísérik a minőségbiztosítási módszertanon keresztül.

 

Előrelépés a digitalizációban

A digitális jegyértékesítés számain egyértelműen segített a pandémia. Mára a MÁV applikáció az értékesítésének 19-20 százalékát teszi ki, de emellett, ha még ideveszik a jegykiadó automatákat és a megújult Elvirát, akkor összességében már 40 százaléknál járnak. Már ma is vannak olyan termékek, amelyek kifejezetten csak a digitális csatornákon érhetők el. Ilyen például az első körben a Szegeden bevezetett, majd aztán a balatoni szezonban is alkalmazott okosjegy, ami egy csak digitálisan elérhető kedvezményes menetjegy.

mavpodcast

Mára a MÁV applikáció az értékesítésének 19-20 százalékát teszi ki

Fotó: MÁV

A tervekben szerepel a MÁV applikáció megújítása akár a teljes utazási láncra elérhető menetrendi információval, és persze ehhez igazított jegyvásárlási lehetőséggel. Ugyanezen a platformon belül bármilyen probléma esetén azonnali tájékoztatási lehetőség és panaszkezelési modul is készül.

Busszal, vonattal MÁV appal!

Már most is van a MÁV applikáción belül lehetőség arra, hogy a vasúti jegy mellett helyi tömegközlekedési bérleteket is megvásároljanak az utasok. Így van ez több vidéki nagyvárosban, mint például Székesfehérváron, Szegeden, Szolnokon, Nagykanizsán és Zalaegerszegen, valamint Szombathelyen is lehet a helyi közlekedésre bérletet váltani, a budapesti agglomerációban pedig a HÉV-re. Terveik szerint ezt a Volán bérlet, majd jegyvásárlással is kibővítik az integráció során. A közös termékekre is vannak már  jó példák a Balaton24 és a Balaton72 jegyek Duo változata, amely szezonálisan elérhető ebben az évben is. Az egy vagy három napig érvényes jegyekkel a Balaton menti vasútvonalakon túl, a tó térségében 123 település között közlekedő Volánbuszokon is utazhattak. Hasonló turisztikai célú termék a szintén a Volánbusszal közös termék, a Bakony napijegy és a Dunakanyar napijegy is, ami a Volánbuszon felül a MÁV-HÉV és a MAHART járatain is érvényes.

A teljes beszélgetést itt meghallgathatják, a riporter Érczfalvi András.