Emlékezetes pillanatok Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2015. április 10. 15:43

Karintia többek közt a hal évével, Burgenland ötcsillagos kerékpárúttal, Stájerország az idén 60 éves Dél-stájer Borúttal, a világ színpada, Salzburg pedig két jeles évfordulóval is várja az idei szezonban a magyarokat.

Osztrák partnereinktől már megszoktuk, hogy rendkívüli miliőben, meghitt, baráti hangvételű sajtóbeszélgetés keretében mutatják be országuk újdonságait, de az április 9-i sajtóvacsorájuk a budai Villa Escában minden eddiginél egyedibbre, mondhatni, emlékezetesebbre sikerült. Az est folyamán Karintia, Burgenland, Stájerország és Salzburg városa nyújtott utazási inspirációt, és kínálta gasztronómiai specialitásaival egy-egy fogás erejéig a meghívottakat, akik közül néhányan arra is vállalkoztak, hogy elmeséljék kollégáiknak és vendéglátóiknak, hogy számukra miért emlékezetesek ezek az osztrák helyszínek. A magyar újságírók őszinte hangvételű élménybeszámolói annyira jól sikerültek, hogy a térségből érkezett osztrák szakembereknek csupán az aktuális újdonságokkal kellett kiegészíteniük a történetet.

 

Alpok–Adria túraút és mágikus pillanatok Karintiában

A karintiai túravidék első számú útvonala a 43 szakaszból álló Alpok–Adria túraút, amely 750 km hosszan vezet a karintiai Großglocknertől Szlovénián át egészen Trieszt közelébe, a tengerpartig. De Karintia nem csak a túrázásról szól. Sokkal többről: a „Magische Momente" (Mágikus pillanatok), vagyis a jól szervezett, képzett vezetők kíséretében tett egynapos túrák igazán különleges élménnyé teszik a találkozást a természeti szépségekkel, az állatvilággal, a kultúrával és a gasztronómiával. A túraút három országot – Karintiát, Szlovéniát és Olaszországot – köt össze, 43 szakasza egyenként körülbelül 20 km hosszú. Az egyénileg megtett távot mindenki maga határozza meg, mivel a szakaszokat egyesével vagy változatosan kombinálva is lehet teljesíteni (www.alpe-adria-trail.com).

 

Az „Éld át és fedezd fel!" mottóval meghirdetett „Magische Momente" (Mágikus pillanatok) túrákat képzett túravezetőkkel, szervezett program keretében választhatják a valódi kalandorok, az ínyencek, a romantikára vágyók és a családosok egyaránt. A túrák választéka a nemzeti parkban élő vadállatok megfigyelésétől és az élménytutajozástól a kulináris ínyencprogramokon át egészen az öböl- és napfelkelte-túrákig terjed. (www.naturlust.at).

A karintiai "Lust auf Fisch" kezdeményezés kedvet csinál a halhoz, a tartomány a 2015-ös évet gasztronómiai sokszínűségének jegyében a hal évének hirdette meg, ennek megfelelően mindenfelé a halételek teszik különlegessé a helyi étlapok kínálatát.

 

Burgenland – a határtalan kerékpáros élmények otthona

Burgenland földrajzi adottságainak köszönhetően ideális feltételeket kínál a kerékpározáshoz. Az északon található Pannon síkságtól a tartomány középső és déli részein található dombságokig összesen 2500 kilométernyi kerékpárút várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat. A kerékpárutak jól kitáblázottak, túlnyomó részt aszfaltozottak, emellett a kerékpáros infrastruktúra is rendkívül jól kiépült. A számtalan kerékpárkölcsönzőnek, szervizállomásnak, kerékpárokat is szállító kompnak és hajónak, a részletes térképeknek és a 2015-ös év tavaszától rendelkezésre álló outdoor applikációnak köszönhetően a kerékpárosok biztonságban és gondtalanul fedezhetik fel a tartomány látnivalóit. Az elmúlt évek átfogó adatgyűjtését és elemzését követően Burgenland kerékpáros útvonalhálózatát tovább optimalizálták és új útvonalakkal bővítették: Észak-Burgenlandban a B10-es kerékpárút, Ausztria egyetlen ötcsillagos kerékpárútja vezet a Fertő tó körül. A kedvelt Cseresznyevirág és Lacken kerékpárutak mellett 2015 nyarától a Fesztivál kerékpárút is várja a biciklistákat. Közép-Burgenlandban a hajtánytúrának és a kerékpárutaknak köszönhetően igazán különleges kínálat várja a családokat. Dél-Burgenlandban pedig 2015. május 15-én nyitják meg a 260 kilométer hosszú, több szakaszból álló Paradies kerékpárutat, amely a speciális kulináris finomságaikról ismert Paradies manufaktúrákat köti össze egymással és akár elektromos kerékpárral is megtehető.

 

Az újonnan bevezetett Burgenland Card egy különleges vendégkártya, amely a Burgenlandban töltött üdülést és a tartományban tett kirándulásokat még kedvezményesebbé, kényelmesebbé és jobban tervezhetőbbé teszi (www.burgenland.info/hu).

 

60 éves a Dél-stájer Borút

„A borutak ősanyja", így hívják a stájerek a Dél-stájer Borutat, amely 1955 óta kínálja tematikus túraútvonalat. Keskeny, kanyargós utak kígyóznak a szőlőskertek és erdőségek között, sütőtökföldek és gyümölcsöskertek mentén. A föld egy csodálatos szeglete, ahol a turizmus csak egy 60 évvel ezelőtt megnyitott 2,5 kilométer hosszú útszakasznak köszönhetően vált lehetővé. Ma a 21 kilométer hosszú borút mentén 100 borászat található, amelyből 82-nél borkimérés is működik, 27 étterem és fogadó, valamint 2100 vendégágy várja az idelátogatókat. A borutak mellett Stájerországban idén a piknikezésre helyezik a hangsúlyt.

 

A tartomány valamennyi régiójában, összesen 91 lehetőség kínálkozik arra, hogy a szabadban étkezzünk. Részt vehetünk szervezett piknikeken, finomságokkal teli piknikkosarakat vehetünk, de megkaphatjuk a legszebb piknikező helyek listáját is. A tartományi fővárosa, Graz 2008 óta birtokolja hivatalosan is a megtisztelő „ínyencfőváros" címet. Az UNESCO világörökségek közé tartozó óváros történelmi falai között számtalan gasztronómiai élmény várja a látogatókat, akik akár egy kulináris városnéző túra keretén belül is felfedezhetik a várost és legjobb éttermeit. Különféle rendezvények foglalkoznak a stájerek kedvenc témájával – mindenekelőtt a „Hosszú asztal" (2015. augusztus 15-én) – és kínálnak a csodás kilátás mellett ízletes finomságokat a vendégeknek (www.steiermark.com).

 

Salzburg évfordulókat ül – 50 éves a Muzsika hangja, 400 éves a Hellbrunni kastély

Minden idők egyik legsikeresebb zenés filmdrámája, A Muzsika hangja idén ünnepli 50. születésnapját. Salzburg és a filmben látható helyszínek ennek a hollywoodi produkciónak köszönhetően váltak ismertté világszerte.  A történetben kiemelt és különleges szerepet játszik a Trapp villa, ahol ma a látogató „A látszat, a lét és a harmadik birodalom" című időszaki kiállítást tekintheti meg. A földszinten a Trapp család igaz történetéről látható kiállítás, valamint a császári és királyi monarchia haditengerészetéről, az első emeleten „Az igaz történet" című filmet láthatjuk, míg a parkban található bunkerben a ház történetének azon szakaszát mutatják be, amikor Heinrich Himmler itt élt. A villa egyéb részei pedig továbbra is garniszállóként üzemelnek (www.villa-trapp.com).

A lenyűgöző szépségű Hellbrunni kastély idén ünnepli fennállásának 400. évfordulóját. Ebből az alkalomból a kastélyban új kiállításokat alakítanak ki több egymást követő lépésben (2014 telétől egészen 2016-ig). A tárlatok a kastély híres lakója, Markus Sittikus hercegérsek életét ismertetik meg a látogatókkal (www.hellbrunn.at).