Energetikai látnivalókat fűz fel egy határon átnyúló tematikus út

Forrás: turizmus.com

 2023. április 26. 19:09

Lentiben tartották a magyar-horvát határon átnyúló együttműködés keretében megvalósult Energy Tour projekt zárókonferenciáját, amelyen a partnerek bemutatták a projekt során készült fejlesztéseket.

Az Energy Tour tematikus túraútvonal Lentin keresztül Lovászi és a horvátországi Muraszerdahely (Mursko Središće) között fűzi fel turisztikai attrakcióként a térség energetikai múltjával kapcsolatos helyszíneket.

A turisztikai útvonal legfontosabb eleme a Lovásziban található légópince (bunker) turisztikai attrakcióvá alakítása és látogathatóvá tétele. A bunker szellőzési rendszerének és gépészetének felújítását követően egy föld alatti interaktív kiállítást alakítottak ki, amely bemutatja a létesítmény történetét, funkcióját egy modern, többnyelvű virtuális kiállítás keretében.

Gosztola területén felállítottak egy felújított, korabeli olajfúró kutat, valamint több pihenőhelyet is kialakítottak az útvonal mentén.

Lentiszombathelyen modern, napenergiával működő parkot és kerékpáros pihenőt alakítottak ki.

A horvátországi Muraszerdahelyhez tartozó Peklenicán elkészült az egykori olajbányászatnak emléket állító tematikus park és játszótér, valamint interaktív kiállítást rendeztek be az egykori szénosztályozó épületében, amely a térség szénbányászatának állít emléket.

A Lovásziban található légópincében egy kiállítást is kialakítottak

Fotó: Energy Tour

A több mint 40 kilométer hosszú Energy Tour kerékpáros túraútvonalként került kitáblázásra tíz turisztikai információs táblával együtt, amelyek több nyelven mutatják be a térség történelmi és természeti látnivalóit.

Az Energy Tour projekt 2020 szeptemberében indult, és 2023. április végén zárul. A teljes költségvetés 763 500 euró, ami a három magyar és a horvát partner között oszlik meg. Az uniós társfinanszírozás mértéke 85 százalék.