Energiatakarékos metróállomás Barcelonában

Forrás: turizmus.com

 2018. október 20. 20:26

A világ egyik legkedveltebb városa abban is élen jár, hogy energiaigényének 5 százalékát megújuló forrásokból fedezze.

A Passeig de Grácia metróállomáson még tesztelik azt az eljárást, amivel csökkenteni lehet a föld alatti közlekedés óriási energiaigényét.  A megtakarított árammal az előzetes felmérések szerint 700 családi házat lehetne ellátni energiával.

A SEAM4US nevet viselő európai projekt célja a föld alatt közlekedési rendszerek fejlesztése, energiatakarékos módon. Maga az állomás egyike a legfrekventáltabb csomópontoknak, egész nap óriási az utaslétszám, mivel az állomás környéke tele van üzletekkel.

Kidolgozza az optimális energiafelhasználás módozatait

Fotó: 123RF.com

Ez  afféle hubnak tekinthető, ahol több vonal is összefut, és el lehet érni innen a helyiérdekű vonatok átszállási pontjait is. A SEAM4US projekt kidolgozza az optimális energiafelhasználás módozatait az állomás teljes területén, és rögvest kimutatja, hogy ezzel az optimalizált üzemmóddal mekkora tényleges energia-megtakarítás érhető el.

A metróállomások eddig főleg szépségükben versenyeztek: a jövő azt sejteti, hogy az építészeti bravúrok és művészi alkotásokban gazdag belső enteriőr mellett a gazdaságosság is fontos szempont lesz.