Ennyibe fog kerülni az elektronikus beutazási engedély Nagy-Britanniába

Forrás: turizmus.com

 2023. június 13. 14:12

Nemsokára az EU-tagállamok polgárainak is kötelező lesz elektronikus beutazási engedélyt igényelniük a Nagy-Britanniába történő beutazáshoz. A brit kormány néhány napja közölte az engedély tervezett árát is.

Mint ismert, a Nagy-Britanniába történő beutazáshoz nemsokára elektronikus beutazási engedélyt (Electronic Travel Authorisation, ETA) kell igényelniük azoknak is, akik jelenleg vízum nélkül utazhatnak az országba.

A kötelezettség elsőként a Katarból beutazókra lesz érvényes 2023. november közepétől. 2024. február 24-től Bahrein, Jordánia, Kuvait, Omán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek állampolgárai számára lesz kötelező az ETA, az év további részében pedig az összes többi olyan ország – így az EU-tagállamok – esetében is bevezetik a rendszert, amelynek állampolgárai jelenleg vízummentesen léphetnek be Nagy-Britanniába.

Az engedély két évig lesz érvényes, ez alatt az idő alatt tetszőleges gyakorisággal be lehet majd utazni vele az Egyesült Királyságba. Ha a beutazó útlevele időközben lejár, új engedélyt kell igényelnie. Az engedély megléte azonban nem fogja garantálni, hogy az utazó be is léphet az országba.

A brit kormány tájékoztatása szerint nem lesz szükségük az engedélyre azoknak, akik brit vagy ír útlevéllel, vagy az Egyesült Királyságban életvitelszerű tartózkodásra, munkavállalásra vagy tanulásra szóló engedéllyel rendelkeznek, vagy vízummal lépnek be az országba.

Az Egyesült Királyság jövőre az EU-tagállamok állampolgárai számára is kötelezővé teszi a beutazási engedély igénylését

Fotó: 123rf.com

A brit kormány múlt heti közlése szerint az engedély 10 angol fontba kerül majd. Az engedélyt online formában vagy applikáción keresztül lehet majd megigényelni. A regisztráció csak néhány percet fog igénybe venni, ezután három napon belül megszületik a döntés, kivéve, ha a belügyminisztérium további vizsgálatok végzését tartja szükségesnek. Fontos, hogy nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is külön meg kell majd igényelni az engedélyt.