A Tátra a lengyel és a szlovák oldalon is milliókat vonzott tavaly

Forrás: turizmus.com

 2024. március 21. 10:35

A Tátrai Nemzeti Park (TPN) nemrégiben közzétette a tavalyi év statisztikai elemzését. Eszerint 2023-ban több mint 4,5 millió turista látogatott a Lengyel-Tátrába, és közel 4 millió turista kereste fel a hegység szlovák oldalát.

A statisztikát elsődlegesen a nemzeti parkba szóló belépőjegyek eladási adatai alapján állították össze, de figyelembe vették azokat a személyeket is, akik belépőjegy vásárlásra nem kötelezettek, például a Tátra alatt élők.

Az adatokból kiderül, hogy a lengyel oldalon 2023-ban 4 millió 510 ezer ember látogatott el a Tátrába – számolt be róla a magas-tatra.info. Ez ugyan magasabb, mint az előző évi adatok, de kicsit elmarad a 2021-es rekordtól, amikor a nemzeti parkot nagyjából 4,6 millió turista kereste fel.A legnépszerűbb úti cél a Halastó (Morskie Oko) volt, amely mintegy 700 ezer embert vonzott, de nagyon népszerű volt a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) is, a kabinos felvonót 564 000 látogató használta az év során. A turisták szívesen látogatták a Kościelisko-völgyet és a Palánkos-völgyet is.

 

A szlovák oldalon rekordszámú turistát fogadtak

A Szlovák Regionális Idegenforgalmi Szervezet statisztikájából kiderül, hogy tavaly rekordszámú turista fordult meg a Magas-Tátrában, a hegység legmagasabban fekvő részét közel négymillió turista kereste fel.

tatra_szlovakia_123rf

Tavaly összesen 8,5 millió turista látogatott el a Tátrába

Fotó: 123rf.com

A Tátra szlovák része egyre népszerűbb a lengyel turisták körében, a Lengyelországból érkező látogatók száma 20 százalékkal volt magasabb, mint 2022-ben. Emelkedett a magyar turisták száma is, több mint 28 ezer vendégéjszakát regisztráltak az országból, ami 8 százalékos növekedést jelent.Az új rekord elsősorban azoknak a turistáknak köszönhető, akik egy napra látogatnak el a Tátrába. A vendégéjszakák számát tekintve a 2023-as eredmény (802 ezer) valamivel kevesebb, mint a 2019-es rekordévben.

Kapcsolódó cikkek

Miért Zakopane?

2023. november 29.