Enyhén emelkedett az olasz múzeumok látogatottsága

Forrás: MTI

 2013. november 04. 14:01

A gazdasági válság ellenére az idei év első nyolc hónapjában a korábbinál többen látogattak olasz állami múzeumokba, melyek közül a római Colosseumot és a firenzei Uffizi-képtárat keresték fel legtöbben.

Januártól augusztus végéig 0,5 százalékkal nőtt az olaszországi múzeumok látogatottsága tavalyhoz képest. Ebben az időszakban 24 millió 416 ezer ember látogatott el múzeumba. A jegybevétel ennél is jobban, 8,1 százalékkal emelkedett, és az első nyolc hónapban 76 millió eurót tett ki - közölte a római kulturális tárca adatait a hétfői Corriere della Sera napilap.

Rendkívüli eredményről van szó a tavalyi év ugyanezen időszakával összehasonlítva, amikor 5,7 százalékkal esett vissza a múzeumokba járók aránya.

 

Idén 7,7 százalékkal többen voltak kíváncsiak a Colosseumra, amely évi több mint ötmillió látogatójával továbbra is a legkedveltebb olasz műemléknek számít. Öt százalékkal emelkedett a második legnépszerűbb olasz múzeum, az Uffizi-képtár látogatottsága, amelyet évente mintegy másfél millióan keresnek fel. Hét százalékkal többen nézték meg tavalyhoz képest a nápolyi Capodimonte egykori királyi palota múzeumát.

Az olasz múzeumok az egyetlenek, amelyek még ellen tudnak állni a recessziónak - írta a Corriere hangsúlyozva, hogy a látogatottság erősödése a külföldi turistáknak köszönhető, elsősorban az Oroszországból, Kínából és Indiából Itáliába érkező idegenforgalomnak. A távolról jött turisták pótolják a múzeumba anyagi okokból már alig járó olasz családokat. Az iskolai múzeumlátogatás is teljesen megszűnt Olaszországban, az oktatásnak erre nincsen pénze - jegyezte meg a napilap.