Enyhítette a reptéri résidők szabályait az Európai Unió

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. február 11. 18:47

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén a koronavírus-járvány idejére átalakították a reptéri résidőkre vonatkozó szabályokat, hogy ne közlekedjenek üresen, vagy kevés utassal repülőjáratok.

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén a képviselők átalakították a reptéri résidőkre vonatkozó szabályokat azért, hogy a légitársaságok számára egyértelművé tegyék a fel- és leszállási idősávok jövőbeli felhasználásának módját.

A repülőterekre vonatkozó rendes körülmények között érvényes szabályozás értelmében a légitársaságoknak be kell tartaniuk a menetrendet, biztosítaniuk kell, hogy a megadott idősávokban történjen a fel- és leszállás. A szabályozás értelmében a légitársaságoknak a fel- és leszállásra rendelkezésre álló idősávjaik legalább 80 százalékát ki kell használniuk ahhoz, hogy azokat ne veszítsék el a következő szezonra. Ezért több légitársaság a vírus világméretű terjedésének kezdete, azaz 2020. január vége óta inkább üresen közlekedtette a repülőit.

A résidő-felhasználási szabályok csütörtöki felülvizsgálatának értelmében a 2021-es nyári és téli szezonban a légitársaságoknak a járvány előtt előírt 80 százalék helyett a résidők legalább 50 százalékát ki kell használniuk ahhoz, hogy a fel- és leszállási idősávjaikat a következő szezonra is megtarthassák. Az Európai Bizottság további szezonokra is kiterjesztheti az új szabályokat, a kihasználási arányt pedig 30 és 70 százalék közötti értékre állíthatja be.

Korábban a fapadosok követelték a repülőtéri résidőkre vonatkozó 80-20-as szabály felfüggesztését

Fotó: 123rf.com

Deli Andor fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében fontosnak nevezte, hogy az elfogadott szabályok ne szűkítsék aránytalanul a légitársaságok közötti versenyt.

"Nem vitatjuk, hogy továbbra is szükség van a légitársaságok ily módú megsegítésére, ám ez nem tarthat éveken át, ahogy azt az Európai Bizottság javasolja. Minél előbb vissza kell térni a normális kerékvágásba, hogy biztosítva legyen a verseny a légiközlekedésben. Ez az európai polgárok érdeke is" – fogalmazott a képviselő.

Korábban a fapados légitársaságok, köztük a Wizz Air követelte a repülőtéri résidőkre vonatkozó 80-20-as „használd vagy elveszíted” szabály felfüggesztését, hogy a hagyományos légitársaságok által a koronavírus-járvány alatt ki nem használt résidők szabaddá váljanak.