Építési engedélyt kapott a Club Aliga-beruházáshoz tartozó kikötőépület

Forrás: turizmus.com

 2023. január 12. 14:49

Megkapta az építési engedélyt a Club Aliga-beruházás részeként megvalósuló kikötőépület, derül ki a Somogy Vármegyei Kormányhivatal január 9-én kelt hirdetményéből.

A kikötő átépítése és bővítése a koncepció szerint a rövid távon megvalósítani tervezett célok közé tartozik. A hatalmas tiltakozást kiváltó balatoni gigaberuházás elemei a közelmúltban többször is változtak, például a magaspart tetejére tervezett luxushotel már nem szerepel a beruházó elképzelései között – írja az Építészfórum.hu

A több elemből álló, összefoglalóan Aligaligetnek nevezett projektről és fejleményeiről már a Turizmus.com is több ízben is beszámolt; legutóbb, tavaly nyáron arról írtunk, hogy visszavonták a beruházásra tavasszal kiadott környezetvédelmi engedélyt. Ezután, ősszel a Bayer Property Zrt. egy módosított, három ütemben tervezett fejlesztési koncepciót vázolt fel, miután a Club Aliga új tulajdonosai a helyi önkormányzattal folytattak egyeztetést. Az ekkor bemutatott elképzelések között a kikötő rekonstrukciója, strandfejlesztés, lakóingatlanok építése és egy főtér (Agóra) létrehozása szerepelt.

A Club Aliga területére tervezett kikötőépület látványterve

Fotó: ÉTDR

"A fejlesztés eredményeként létrejövő újrahasznosított településrész továbbra is bejárható marad, és megtartja közfunkcióját. A lakosság részéről megfogalmazott parthoz való lejutás lehetőségét a beruházó a jövőben is biztosítja" – idézi az Építészfórum az MTI Üzleti Sajtószolgálatának megküldött akkori közleményt, amelyben arra is kitértek, hogy az Aligaliget teljes, 47 hektáros területére vonatkozó beruházás értéke meghaladja a 100 milliárd forintot, ebből a fejlesztő közel 10 milliárd forint értékű "közcélú infrastrukturális fejlesztést" is tervez megvalósítani.

A jövőre vonatkozóan azt írták, hogy a beruházó elvégzi a kikötő "régen várt átépítését és bővítését", korszerűsíti a strandot, és lakó-, illetve üdülő ingatlanokat épít. A tervek között szereplő Agórát szolgáltató, kereskedelmi és vendéglátóipari létesítményekkel képzelik el, ami "főtér funkciójával integrálja a létrejövő Aligaligetet a település egészéhez, ezzel fontos közösségi funkciót is ellátva".