Épül a gyorsforgalmi út Szolnok felé

Forrás: MTI

 2018. március 19. 12:36

Megkezdődött az M4 gyorsforgalmi út Cegléd és Abony közötti 17,6 kilométeres szakaszának építése.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Mayer András hétfőn Szolnokon elmondta: a tervek szerint 2019 negyedik negyedévében befejeződő beruházás 26,311 milliárd forint hazai forrásból valósul meg.

A 17,6 kilométer M4 gyorsforgalmi út építése során kétszer két sávos gyorsforgalmi utat alakítanak ki 3,75 méter széles forgalmi sávokkal, 26,6 méter koronaszélesség biztosítja az autópályává történő fejlesztés lehetőségét és stabilizált üzemi sáv épül.

A meglévő kétszer két sávos nyomvonalat átépítik 6,1 kilométeren, a meglévő kétszer egy sávos szakaszt pedig bővítik kétszer két sávossá 11,5 kilométeren. Kettő különszintű csomópont és négy új aluljáró épül, valamint felújítanak három aluljárót és egy felüljárót. Kialakítanak egy kétoldali, egyszerű pihenőt a Tápiószele-Abony összekötő út térségében, zajárnyékoló falak létesülnek.

Előbb-utóbb Szolnok is elérhető lesz gyorsforgalmi úton

Fotó: NIF

Mayer András szólt arról, hogy az építkezés során 1 millió 300 ezer köbméter földet kell megmozgatni, a föld deponálása már megkezdődött, a hó olvadását követően elindulhat a tényleges kivitelezés is - tette hozzá. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: gyorsforgalmi út, autópálya vagy négysávos út épülésével, minden kilométer fejlesztés mellé mintegy 5 milliárd forintnak megfelelő működő, munkahelyteremtő beruházások várhatóak az eddigi tapasztalatok szerint. Hozzátette: Szolnokon jelenleg már 4 százalék alatti a munkanélküliség, és további csökkenés várható, az elmúlt évben több mint egymilliárd forinttal nőtt a város adóbevétele. Kitért arra, hogy megtelt a 124 hektáros ipari park a városban, és az M4-es négysávosításához szorosan kötődik, hogy új ipari park kialakítását tervezik a közeljövőben 64 hektáron.