Új a hibrid hajó teljesít majd szolgálatot a Balatonon

Forrás: turizmus.com

 2015. május 20. 16:22

A Balatoni Hajózási Zrt. megrendelésére az utolsó munkafázisokat végzik a WIA330 Panoráma típusú hibrid meghajtású gyorshajó készítői az üzemben.

A gyorshajókból álló flotta 2014. évben bővült 2 új taggal és szinte minden várakozást felülmúlva teljesített a személyszállítás és az élményhajózás területén. Ezeken a sikereken felbuzdulva született meg a döntés a Balatonnál újabb hajó beszerzéséről, ám ezúttal belföldről és vadonatúj technikával. A lényeg hogy a hajó kétfajta motorral rendelkezik, egy elektromos és egy hagyományos dízel motorral - adta hírül a hajótársaság.

Elektromos meghajtás esetén a káros anyag kibocsátása nulla és üzemeltetése is nagyon kevés költségből megoldható. A hibrid hajtás a dízel motor ciklusain túlmenően egyéb karbantartást nem igényel.

A hibrid meghajtású hajót a fedélzeten több ülőhellyel szerelték fel, így kiválóan alkalmas személyszállításra valamint élményhajózásra is. A hajó meghajtását a 300 LE-s FNM HPE300 típusú dízel motor valamint 20 kW teljesítményű elektromos motor biztosítja. Az eredetileg tervezett 240 LE-s Lombardini dízel motor helyett a 25%-kal erősebb motor beépítése az üzemeltetési szokások ismeretében valósult meg a motor hibamentes működése érdekében.

A HAJÓ ALAPADATAI:

· hosszúság: 10,37 méter

· legnagyobb szélesség: 3,4 méter

· befogadóképesség: 25 fő

· merülés: 70 centiméter